Eurobarometrul privind sportul scoate în evidență niveluri ridicate de inactivitate la nivelul UE

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Eurobarometrul privind sportul scoate în evidență niveluri ridicate de inactivitate la nivelul UE

Potrivit rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică, 59 % dintre cetățenii Uniunii Europene nu fac niciodată sport sau rareori desfășoară activități sportive, în timp ce 41 % fac sport cel puțin o dată pe săptămână.

Europa de Nord este mult mai activă fizic decât sudul și estul. 70 % dintre respondenții din Suedia au declarat că fac sport sau activități fizice cel puțin o dată pe săptămână, plasându-se cu puțin înaintea Danemarcei (68 %) și Finlandei (66 %) și fiind urmată de Țările de Jos (58 %) și Luxemburg (54 %). La cealaltă extremă a clasamentului se află Bulgaria, unde 78 % dintre persoane nu fac niciodată sport sau activități fizice, urmată de Malta (75 %), Portugalia (64 %), România (60 %) și Italia (60 %).

Comentând pe marginea acestor constatări, Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul sportului, a declarat: `Rezultatele Eurobarometrului confirmă necesitatea adoptării unor măsuri pentru a încuraja un număr mai mare de persoane să practice activități sportive și fizice ca parte din viața lor de zi cu zi. Acest lucru este de o importanță crucială, nu doar din perspectiva sănătății, bunăstării și integrării persoanelor, ci și din cauza costurilor economice semnificative care rezultă din lipsa activității fizice. Comisia se angajează să sprijine statele membre în eforturile lor de a încuraja populația să fie mai activă. Vom pune în aplicare recent adoptata Recomandare a Consiliului privind activitățile fizice menite să îmbunătățească sănătatea și vom accelera planurile în vederea instituirii unei săptămâni europene a sportului. Noul program Erasmus + va oferi, la rândul său, — pentru prima dată — finanțare pentru inițiativele transnaționale de promovare a sportului și a activității fizice.`

Sondajul arată că în special autoritățile locale ar putea face mai mult pentru a încuraja cetățenii să fie activi din punct de vedere fizic. Deși 74 % dintre respondenți sunt de părere că cluburile sportive locale și alți furnizori oferă suficiente oportunități pentru activități fizice, 39 % consideră că autoritățile locale nu fac destul.

Context

Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat pentru Comisia Europeană de către rețeaua TNS Opinion & Social în cele 28 de state membre, între 23 noiembrie și 2 decembrie 2013. Aproape 28 000 de respondenți din diferite grupuri sociale și de populație au participat la sondaj. Sondajul vine după unele sondaje comparabile efectuate în 2002 și 2009 și va contribui la colectarea de date pentru a sprijini elaborarea unor politici vizând promovarea sportului și a activității fizice.

 

Principalele constatări ale sondajului:

1. Cât de des faceți sport?

Date din octombrie 2009 :

9% – cu regularitate

21% – rareori

31% – cu o oarecare regularitate

39 % – niciodata

Date din perioada noiembrie – decembrie 2013 :

8% – cu regularitate

17%  – rareori

33% – cu o oarecare regularitate

42 % – niciodata

2.  Cât de des practicați alte activități fizice ?

15 % – cu regularitate;

22% – rareori;

30% – niciodata;

33% – cu o oarecare regularitate.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Sursa: europa.eu

Descarca aplicatia InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Descarca aplicatia InfoCons
Meniu