Conform raportului anual al Comisiei privind protejarea intereselor financiare (raportul PIF), statele membre trebuie să își intensifice activitatea în ceea ce privește prevenirea, detectarea și raportarea fraudelor care afectează fondurile UE. Raportul conține recomandări detaliate vizând domeniile pe care autoritățile naționale trebuie să se concentreze în mod deosebit. Conform raportului, fraudele detectate în ceea ce privește cheltuielile UE reprezintă mai puțin de 0,2 % din toate fondurile. Cu toate acestea, Comisia consideră că trebuie depuse eforturi suplimentare la nivel național pentru combaterea și detectarea fraudelor. Prin urmare, raportul PIF anual recomandă, printre altele, ca statele membre să își revizuiască mecanismele de control pentru a se asigura că acestea se bazează pe risc și au obiective precise.
Printre aspectele pozitive, raportul menționează că, la nivel național, s-au realizat progrese semnificative în ceea ce privește punerea în aplicare a noilor norme și politici, ceea ce va consolida lupta împotriva fraudei în anii următori. În plus, la nivelul UE, în ultimii cinci ani s-au înregistrat pași majori în definirea unui cadru mai solid pentru lupta contra fraudei. Aceste inițiative, după ce sunt puse în aplicare complet, pot avea un impact major asupra nivelurilor fraudei.
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, vamă, statistică, audit și lupta antifraudă, a declarat: `În ultimii cinci ani, lupta Comisiei împotriva fraudei a intrat într-o nouă etapă. Noile norme, inițiative și cadre legislative stricte și ambițioase pe care le-am prezentat demonstrează clar angajamentul nostru de a proteja banii cetățenilor de fraude. Acum este momentul ca statele membre să își joace rolul într-un mod mai eficient. Acestea trebuie să își intensifice eforturile pentru prevenirea și detectarea fraudelor și pentru urmărirea în justiție a celor care încearcă să fraudeze bugetul UE.`
Conform raportului, fraudele vizând bugetul UE care au fost identificate de autoritățile naționale au scăzut ușor în 2013 față de 2012. În ceea ce privește cheltuielile, au fost afectate de fraudă 248 de milioane de euro din fondurile UE, ceea ce reprezintă 0,19 % din bugetul pentru cheltuieli. Comparativ cu anul precedent (315 milioane de euro) s-a înregistrat o scădere de aproximativ 21 %. În ceea ce privește veniturile, fraudele suspectate sau confirmate s-au ridicat la 61 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,29 % din resursele proprii tradiționale colectate pentru anul 2013. Comparativ cu anul precedent (77,6 milioane de euro), s-a înregistrat de asemenea o scădere de 21 %. Deși impactul financiar global al fraudelor vizând fondurile UE a scăzut anul trecut, numărul cazurilor raportate în ceea ce privește cheltuielile UE a crescut în comparație cu anul precedent. Această scădere poate fi rezultatul unor măsuri mai ferme pentru detectarea într-un stadiu incipient, care au condus la reducerea valorii globale a fondurilor afectate. De asemenea, poate indica o mai bună raportare a fraudelor de către unele state membre.
InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021 9615!