Dacă sunteți surprins de inundaţie:
Părăsiți imediat locuinţa (sau mergeți spre etajele superioare, eventual pe acoperiș), deplasați-vă spre zone înalte. Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi.
Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
Dacă mai aveți timp:
- încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
- evacuați animalele și bunurile de valoare în locurile de refugiu stabilite de autorităţi. Închideți ușile casei și ferestrele.
- întrerupeți alimentarea cu apă, gaze și energie electrică; Deconectaţi aparatele electrice.
- mutați bunurile care se pot transporta ușor în zona superioară a locuinței.
ATENȚIE ! Nu atingeți echipamentele electrice dacă sunteți ud sau dacă stați în apă. Dacă ați fost în contact cu apa provenită din inundaţii, curățați-vă bine cu apă necontaminată și săpun.
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
- Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 cm înălţime.
- Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.
Dacă sunteți surprins de viitură:
- încearcați să ajungeți într-un loc cât mai înalt pentru evitarea impactului cu viitura;
- încearcați pe cât posibil să nu rămâneți în apă, pentru că riscul de hipotermie crește prin udarea completă a corpului.
Sfaturi pentru conducătorii auto:
- Nu treceţi prin zonele inundate decât dacă sunteţi siguri că adâncimea apei este suficient de mică pentru a nu afecta buna funcționare a motorului autovehiculului.
- Conduceţi încet și fără schimbări bruște de direcţie. Folosiţi motorul ușor turat, chiar prin folosirea ușoară a ambreiajului.
- Evitaţi ca apa să intre în sistemul de evacuare, deoarece ar putea opri motorul;
- mențineți o viteză mică de deplasare, pentru a nu crea valuri ce ar putea pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic;
- de îndată ce aţi ieșit din zona inundată, testaţi-vă frânele. Dacă acestea nu răspund corespunzător, străbateţi câţiva zeci de metri cu piciorul ușor apăsat pe pedala de frână;
- dacă autoturismul dumneavoastră a stat în apă sau apa a pătruns în interior, indiferent de perioadă, faceţi o vizită la un atelier service în cel mai scurt timp posibil.
Dacă autoritățile dispun evacuarea zonei sau a localităţii:
- respectați ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi. Prioritate are populaţia din zonele cele mai periclitate;
- înainte de părăsirea locuinţei întrerupeți alimentarea cu apă, gaze, energie electrică și închideți ferestrele.
Sursa: IGSU