Știai că în România există obligația colectării separate a deșeurilor electronice și a bateriilor și că fiecare dintre noi avem obligații în acest sens?

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Știai că în România există obligația colectării separate a deșeurilor electronice și a bateriilor și că fiecare dintre noi avem obligații în acest sens?

Unde le poți preda?

Echipamentele de mici dimensiuni și bateriile le poți preda în recipientele specializate (poți afla cel mai apropiat punct de colectare accesând www.ecotic.ro)

NU uita când achiziționezi un echipament nou poți preda furnizorului echivalentul vechi

La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligați să preia DEEE în sistem ‘unul la unul’, în mod gratuit, în aceleași condiții precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat și să informeze cumpărătorul despre această posibilitate înainte de achiziționarea produsului (OUG 5/2015).

De ce?

Echipamentele electrice și bateriile uzate conțin substanțe toxice precum mercur și alte metale grele sau diverse bromuri și chiar și în cantități mici, poluează solul, apa și aerul

Prin reciclarea corectă a DEEE sunt recuperate materii prime secundare pe care le vom regăsi în produse noi.

Daca reciclăm 1 milion de telefoane mobile recuperăm 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu și 9 tone de cupru.

Daca reciclăm 10.000 de televizoare, recuperăm 130 tone sticlă, 30 tone de plastic, 25 tone de fier și 10 tone de cupru.

NU uita

Simbolul pubelă tăiată indică colectarea separată a respectivului obiect. Acesta nu trebuie aruncat împreuna cu deșeurile menajare și trebuie predat către punctele de colectare specializate.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu