Ministrul Sănătății publice din Belgia, Maggie De Block, a luat decizia de a introduce etichetarea de tip Nutri-Score în Belgia. Astfel, consumatorii vor putea obține cu ușurință informații despre beneficiile pe care le are un aliment, pentru a avea o dietă echilibrată. `Facilităm astfel alegerea unei alimentații sănătoase` a declarat De Block.

Această decizie vine ca urmare a unor deliberări de lungă durată între cei vizați de implementarea Nutri-Score: organizații de consumatori, experți în domeniul alimentației, al industriei alimentare și diverși distribuitori.

Nutri-Score este un scor global, situat între -15 (pentru produsele cele mai sănătoase) și +40 (pentru produsele mai puțin sănătoase). În baza acestui punctaj, produsul primește o literă, de la A la E, colorată corespunzător (de la verde închis, pentru litera A, la roșu, pentru litera E).

Citește și:

– Contrabanda calificată – studiu

Algoritmul pe baza căruia este calculat punctajul ține cont de elementele pozitive și negative ale unui produs: cantitățile de zahăr, acizi grași saturați, sare și calorii au o influență negativă asupra punctajului, în timp ce cantitățile de fructe, legume, fibre sau proteine îl pot influența pozitiv.

Un astfel de sistem a fost deja implementat în Marea Britanie (denumit `traffic lights`), însă oficialul belgian a preferat sistemul Nutri-Score, deoarece a fost deja testat în Franța, acolo unde a avut un impact important asupra comportamentului consumatorului cu privire la produsele pe care le achiziționează. De asemenea, Nutri-Score permite consumatorului să aibă o evaluare globală a produsului la prima vedere.

Utilizarea sistemului de notare Nutri-Score este voluntară: niciun producător sau distribuitor nu va fi obligat să îl utilizeze. Cu toate acestea, ministrul belgian este încrezător că un număr mare de brand-uri vor adopta acest sistem de etichetare.

Sursa: deblock.belgium.be.

Citește și:

– Citiți mai multe informații despre E338Acid fosforic

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal