Internetul a schimbat substanțial felul în care ne uităm la filme și spectacolele de televiziune. Pentru a face față provocărilor aduse de aceste schimbări, Parlamentul European va vota pe 2 octombrie noua legislație pentru serviciile mass-media audiovizuale.
Legislația revizuită nu se aplică doar grupurilor media tradiționale, ci și platformelor de video la cerere și de partajare a materialelor video, precum Netflix, YouTube sau Facebook, și celor de transmisii video în direct.
Având în vedere că vizionarea de filme pe internet este una dintre activitățile favorizate de copii de timpuriu, noua legislație va include o mai bună protecție a minorilor, inclusiv reducerea expunerii copiilor la publicitatea privind alimentele sau băuturile nesănătoase, interzicând publicitatea pentru tutun, țigări electronice și alcool în programele de televiziune pentru copii și în platformele de partajare a materialelor video.
– Actualizarea situației privind pesta porcină
Noile reguli vor interzice, de asemenea, orice conținut care incită la violență, ură și terorism, iar violența gratuită și pornografia vor fi supuse celor mai stricte reguli. Platformele de partajare a materialelor video vor trebui, de asemenea, să reacționeze rapid atunci când conținutul este semnalat de utilizatori ca fiind dăunător.
`Va exista posibilitatea ca adulții să instaleze programe de filtrare pe dispozitivele copiilor lor și vor exista sisteme de verificare a vârstei pentru materialele care pot fi dăunătoare copiilor`, a spus raportoarea Sabine Verheyen (PPE, Germania).
Noile reguli vor defini limite de publicitate și vor impune o cotă maximă de 20% publicitate în perioada de difuzare zilnică între orele 6.00 și 18.00, oferind difuzorului flexibilitatea de a-și adapta perioadele de publicitate.
Pentru a spori diversitatea culturală și a promova conținutul european, 30% din conținutul programelor de canale TV și platformelor de video la cerere va trebui să fie european.
`Ceea ce se întâmplă astăzi cu internetul, videoclipurile și filmele disponibile online nu a fost reglementat până acum. De aceea a trebuit să actualizăm directiva`, a spus co-raportoarea Petra Kammerevert (S&D, Germania).
Acordul trebuie aprobat oficial de Consiliul UE înainte ca actul legislativ revizuit să poată intra în vigoare. Statele membre au la dispoziție 21 de luni de la intrarea sa în vigoare pentru a transpune noile norme în legislația națională.
Sursa: europa.eu.
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!