Eurodeputații au aprobat pe 4 octombrie noile reguli pentru a facilita și accelera cooperarea transfrontalieră în acest domeniu.
Se estimează că activitățile infracționale generează aproximativ 110 miliarde de euro anual. Un raport Europol din 2016 a arătat că 98,9% din profituri rămân la dispoziția infractorilor; 2,2% din încasările din infracțiuni au fost confiscate sau înghețate provizoriu în UE în perioada 2010-2014, însă doar 1,1% au fost confiscate definitiv.
În prezent, confiscarea transfrontalieră a bunurilor în interiorul UE este reglementată de câteva acte legislative, care conțin lacune serioase de pe urma cărora profită infractori și teroriști care își ascund averile în alte state membre. Procedurile și certificatele actuale sunt complexe și ineficiente (de exemplu, nu există limite de timp sau limitele de timp nu sunt obligatorii). O altă problemă este protecția nesatisfăcătoare a drepturilor victimelor la restituire și despăgubire.
Regulile actuale vor fi înlocuite printr-un regulament care va fi aplicat în toate statele membre și va permite executarea mai rapidă și eficientă a ordinelor de înghețare și confiscare. Noul act legislativ va include termene limită mai stricte pentru autorități și certificate standard pentru toate țările UE. Totodată, acesta cuprinde toate tipurile de infracțiuni și acordă prioritate restituirii bunurilor către victime.
Parlamentul a întărit regulile prin includerea unei clauze de nerecunoaștere în cazul nerespectării drepturilor fundamentale și a unui termen de 45 de zile pentru executarea ordinelor de confiscare. De asemenea, eurodeputații au adăugat prevederi pentru a promova reutilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale.
,,Mă bucur că am reușit să oferim victimelor un loc important în gestionarea proprietății confiscate și să îmbunătățim accesul la soluții al tuturor celor în cauză. De asemenea, salut clauza de nerecunoaștere a deciziilor de înghețare și confiscare bazate pe drepturi fundamentale, care nu exista în textele inițiale ale Comisiei și ale Consiliului. Am creat un instrument esențial, care va fi mai operațional, dar și mai corect și cu garanții mai bune’’, explică Nathalie Griesbeck (ALDE, FR), care se ocupă cu direcționarea legislației în Parlamentul European.
După votul în plen, regulamentul se va întoarce la Consiliu pentru aprobarea finală. Acesta se va aplica la 24 de luni după intrarea sa în vigoare.
Sursa: europa.eu.
– Care este diferența dintre dauna totală și dauna parțială?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!