Când angajați personal, trebuie să respectați cerințele minime prevăzute de legislația UE cu privire la condițiile de angajare, modificarea contractelor de muncă și consultarea personalului.
- Condiții de angajare
Când angajați lucrători trebuie să îi informați în scris cu privire la condițiile de muncă. În mod ideal, ar trebuie să le oferiți aceste informații înainte de a-și începe activitatea sau în prima zi de lucru. În unele țări din UE, aveți la dispoziție un interval cuprins între 1 săptămână și 2 luni pentru a face acest lucru.
Contractele de angajare sau orice alte documente scrise care confirmă condițiile de lucru – cum ar fi scrisorile de angajament – trebuie să conțină cel puțin următoarele informații sau să facă trimitere la legislația relevantă:
– părțile semnatare ale contractului de muncă (angajator și angajat)
– locul de desfășurare a activității – dacă acesta nu este fix, trebuie să precizați că angajatul va lucra în mai multe locuri și să indicați unde se află sediul întreprinderii
– titlul, gradul, categoria corespunzătoare locului de muncă sau fișa postului/ o scurtă prezentare a sarcinilor de îndeplinit
– data începerii contractului
– durata preconizată, dacă este vorba de un contract temporar
– numărul de zile de concediu anual plătit
– durata perioadelor de preaviz pe care trebuie să le respecte angajatul și angajatorul, în cazul rezilierii contractului de muncă
– salariul de bază inițial, frecvența cu care se efectuează plata, alte elemente componente ale remunerației
– durata zilei sau a săptămânii normale de lucru (numărul de ore)
– prevederile acordurilor colective de muncă, dacă este cazul.
În ceea ce privește concediile anuale, durata perioadelor de preaviz, timpul de lucru și remunerația, este suficient să faceți trimitere la legislația națională/regională și la dispozițiile administrative relevante.
- Modificarea contractelor de muncă
Ca angajator, trebuie să informați personalul în scris cu privire la orice modificare a contractului de muncă. Dacă modificarea survine ca urmare a actualizării dispozițiilor legislative sau administrative, nu este nevoie să le furnizați angajaților un document scris care să modifice contractul inițial.
Dacă angajații dumneavoastră sunt obligați să lucreze în altă țară mai mult de o lună (este și cazul lucrătorilor detașați), trebuie să le comunicați din timp următoarele informații:
– durata detașării în străinătate
– moneda în care se plătesc salariile
– alocațiile la care ar putea avea dreptul pe durata detașării în străinătate
– condițiile privind reîntoarcerea în țara de origine.
- Informarea și consultarea personalului
Dacă întreprinderea dumneavoastră are cel puțin 50 de angajați – inclusiv personal cu contract pe durată determinată – într-o țară din UE (sau cel puțin 20 de angajați dacă este o filială a unei întreprinderi mai mari), aveți obligația:
– să informați personalul în legătură cu evoluțiile recente și probabile ale activităților întreprinderii și cu situația economică a acesteia
– să informați și să consultați personalul în legătură cu situația curentă și evoluția probabilă a forței de muncă
– să informați și să consultați personalul în legătură cu posibilele modificări substanțiale ale modului în care este organizată munca sau sunt gestionate relațiile contractuale.
De asemenea, trebuie să vă asigurați că furnizați aceste informații într-un interval rezonabil, astfel încât reprezentanții angajaților să aibă timp suficient pentru a se pregăti pentru consultarea pe marginea chestiunilor în cauză.
Reprezentanții angajaților (sau eventualii experți care le oferă asistență) nu au voie să le comunice angajaților sau unor părți terțe informațiile care le-au fost furnizate de către dumneavoastră în mod confidențial.
Pe lângă contractele de muncă cu normă întreagă, puteți propune personalului și alte tipuri de contracte de muncă. Dar respectați întotdeauna principiul nediscriminării atunci când optați pentru forme atipice de muncă. Printre aceste forme și contracte atipice de muncă se numără:
- Contracte pe perioadă determinată
- Munca cu fracțiune de normă
- Munca prin agent de muncă temporară
Atunci când concediați mai mulți angajați, trebuie să respectați anumite obligații privind concedierile colective. Dacă angajați lucrători tineri, nu uitați că pentru tinerii sub 18 ani există norme specifice.
- Concedieri colective
- Lucrători tineri
Este posibil ca unele țări din UE să prevadă niveluri mai ridicate de protecție a lucrătorilor. Pentru a vă asigura că înțelegeți pe deplin obligațiile care vă revin în calitate de angajator, consultați autoritatea competentă din țara dumneavoastră.
– 10 fapte despre poluarea aerului
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro