Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate în alimente pentru a păstra aroma sau pentru a-i spori gustul, aspectul sau alte calități. Unii aditivi au fost folosiți de secole; de exemplu, păstrarea alimentelor prin decapare (cu oțet), sărare, ca la slănină, conservarea dulciurilor sau folosirea dioxidului de sulf ca în cazul vinurilor. Odată cu apariția alimentelor procesate în a doua jumătate a secolului al XX-lea, au fost introduși mulți aditivi, de origine naturală și artificială. Aditivii alimentari includ, de asemenea, substanțe care pot fi introduse în alimente indirect (numite `aditivi indirecti`) în procesul de fabricație, prin ambalare sau în timpul depozitării sau transportului.
Puse la pachet sau doar pentru o gustare rapida, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, sandvișurile reprezinta una dintre cele mai comune forme de prezentare a mâncării. Dar te-ai gândit până acum cate E-uri poti regăsi într-un sandviș?!
InfoCons este alături de consumatori și pune la dispoziție o serie de tipuri de sandvișuri și maximul de E-uri ce se pot regăsi în acestea, calculate în baza Testelor Comparative efectuate.
Să spunem că facem un sanviș cu Pâine, Mezeluri, Ketchup, Muștar, Margarină
Acestea conțin urmatoarele E-uri:
|
Nr. Crt. |
E-uri |
Repetari |
|
1 |
E120: carmin |
1 |
|
2 |
E1200: dextroza |
1 |
|
3 |
E1404: amidon de porumb, cartofi |
2 |
|
4 |
E1422: Amidon modificat; |
1 |
|
5 |
E160a, Beta-caroten |
2 |
|
6 |
E202: sorbat de potasiu, |
3 |
|
7 |
E211: Benzoat de sodiu: |
2 |
|
8 |
E250: nitrit de sodiu |
1 |
|
9 |
E260: Acid acetic |
2 |
|
10 |
E300: acid ascorbic |
2 |
|
11 |
E301, Ascorbat de sodiu |
2 |
|
12 |
E316: eritorbat de sodiu |
1 |
|
13 |
E322, lecitina |
1 |
|
14 |
E330: acid citric |
3 |
|
15 |
E331: citrati de sodiu |
1 |
|
16 |
E405: caragenan |
1 |
|
17 |
E412: guma guar, |
2 |
|
18 |
E415: Guma xantan; |
1 |
|
19 |
E450: difosfati |
1 |
|
20 |
E451: trifosfati |
1 |
|
21 |
E471: esteri ai mono si diglicerideai acizilor grasi, |
1 |
|
22 |
E472e: emulgatori mono si digliceride ai acizilor grasi, |
1 |
|
23 |
E475: poliglicerol acizi grasie, |
1 |
|
24 |
E476, Poliricinoleat de poliglicerol |
1 |
|
25 |
E621: monoglutamat de sodiu |
1 |
|
26 |
E635: 5-ribonucleotide disodice |
1 |
|
27 |
E950: Acesulfam K |
2 |
|
28 |
E951: Aspartam |
1 |
|
29 |
E952: Ciclamat de sodiu |
1 |
|
30 |
E954: Zaharina sodica |
1 |
|
Total |
42 |

















