Principalul motiv (43%) pentru care mâncarea este risipită este acela că uităm ce alimente avem în frigider, nu sunt consumate la timp și acestea se strică.
Planificarea unui meniu săptămânal, pregătirea unei liste de cumpărături și verificarea a ceea ce aveți deja acasă este un început minunat pentru a evita risipirea alimentelor.
1. Planificați-vă mesele ! Știți ce aveți în fiecare colț al bufetului ?
Ce avem la masa ? |
||
Ziua din săptămână |
Felul principal |
Lista de cumparaturi |
Luni |
||
Marti |
||
Miercuri |
||
Joi |
||
Vineri |
||
Sambata |
||
Duminica |
||
Diverse |
||
– Vezi ce aveți în frigider și dulapuri și faceți o listă (utilizați fie o metodă de hârtie și un stilou sau descărcați o aplicație);
– Acordți-vă timp pentru a planifica un meniu săptămânal și a face o listă de cumpărături
– Planificați-vă porțiile emancare ! Știți de cât orez aveți nevoie pentru a pregăti o masă pentru 2 adulți și 2 copii ?
Există întotdeauna acest lucru dificil cu cereale și alte tipuri de produse care se măresc în volum atunci când sunt fierte.
Mai jos regăsiți un tabel în care sunt menționate cantitățile potrivite pentru produse precum : orez, paște, hrișcă și cucus înainte de a fi gătite :
Orez (nepreparat) |
|
Adult |
60-90 gr |
Copii (4-10 ani) |
35-55 gr |
Paste (nepreparate) |
|
Adult |
75 gr |
Copii |
45-60 gr |
Hrisca (nepreparata) |
|
Adult |
75 gr |
Copii |
45-60 gr |
cuscus (uncooked) |
|
Adult |
100 gr |
Copii |
40-60 gr |