Aditivi alimentari din categoria coloranţilor artificiali. Conferă culoare de la brun la negru şi sunt admişi a se folosi în orice tip de aliment. Pot fi întâlniţi în unele sosuri de soia contrafăcute, unde, dacă prezenţa caramelului nu este înscrisă pe etichetă, ea se poate observa prin infiltrarea culorii pe pereţii sticlei, deasupra nivelului lichidului. Sunt obţinuţi prin încălzirea şi arderea până la carbonizare a unor zaharuri (glucoză, fructoză) amestecate sau nu cu substanţe acide sau alcaline. Arderea zaharurilor are loc în absenţa sau în prezenţa amoniacului, sulfiţilor de sodiu sau potasiu sau combinaţii ale acestora. Prezenţa amoniacului sau sulfiţilor duce la accentuarea şi intensificarea culorii. Sunt solubili în apă şi au gust specific, uneori amar.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 160-200 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 160 mg/kg corp pentru E 150b şi de 200 mg/kg corp pentru E 150c şi E 150d.
Doza de încorporare în alimente: 150-20.000 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Doza de încorporare în alimente: 150 – 1000 mg/kg (în gheaa?a alimentară, 6500 mk/kg (în cereale), 7500 mk/kg (în produse de patiserie), chiar 20.000 mg/kg (guma de mestecat).
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: Pot provoca tulburări intestinale în cazul consumului unor cantităţi mari.
Contraindicatii:Nespecificat
Descriere contraindicatii:
Utilizabil pentru copii: DA
Descriere utilizare copii: Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.
caramel cu sulfit de amoniu
« Înapoi la index