Reciclează produsele electronice și electrocasnice cu Aplicația Europeană InfoCons de Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice !

În fiecare an, în data de 14 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice. Tema din acest an a evenimentului se desfășoară sub sloganul „Participă la vânătoarea de deșeuri electrice – Recuperează-le, Reciclează-le și Dă-le o nouă viață!”, axându-se pe electronicele neutilizate care sunt păstrate în case, fără ca proprietarii să realizeze că aceste dispozitive conțin materiale valoroase ce pot fi reutilizate în alte echipamente.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeană Gratuită InfoCons. Prin intermediul acesteia, consumatorii au posibilitatea de a scana codurile QR de pe etichetele de eficiență energetică pentru a afla care sunt centrelele la care pot apela în vederea reciclării produselor electronice și electrocasnice.

Citește și : De ce au crescut prețurile la gaze în ultimii 3 ani ?

 

Aplicația Europeană InfoCons facilitează procesul de reciclare a produselor electronice și electrocasnice, oferind consumatorilor următoarele informații:

  • listă completă a punctelor de colectare a materialelor reciclabile, indicând centrul cel mai apropiat de locația utilizatorului ;
  • informații actualizate despre fiecare punct de colectare, inclusiv detalii esențiale despre tipurile de materiale reciclabile acceptate în fiecare locație ;

După ce consumatorul scanează codul QR de pe eticheta de eficiență energetică a produsului electric sau electrocasnic, acesta are opțiunea de a alege centrul cel mai apropiat de locația sa, indiferent de județul în care se află. Ulterior, aplicația va ghida utilizatorul către o hartă interactivă a orașului, pe care poate vizualiza locul unde se găsește centrul selectat și cum se poate ajunge acolo.

Reciclarea prin intermediul Aplicaţiei Europene InfoCons este un gest important pentru protejarea mediului înconjurător. prin reducerea cantităţii de deşeuri care ajung în depozitele de gunoi, contribui la conservarea resurselor naturale şi la reducerea impactului negativ asupra mediului.

Citește și : STOP practicilor incorecte în imobiliare !

 

Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice este dedicată sensibilizării publicului, fiind inițiată de WEEE Forum și membrii săi, având scopul de a sublinia importanța gestionării responsabile a deșeurilor electrice și a opțiunilor disponibile pentru fiecare cetățean din comunitatea sa. Anul trecut, 195 de companii din 55 de țări au participat la evenimentele organizate, inclusiv colectarea de deșeuri electronice, activități pe rețelele sociale și campanii de presă.

Potrivit celui mai recent raport General E-Waste Monitor al ONU, o cantitate impresionantă de 62 de miliarde de kilograme de deșeuri electronice a fost generată la nivel global în 2022. Aceasta este echivalentul a 1,55 milioane de camioane încărcate cu deșeuri electronice ce se întind de-a lungul ecuatorului Pământului. Proiecțiile indică faptul că volumul global de deșeuri electronice ar putea ajunge la 82 de miliarde de kilograme până în 2030. În prezent, generarea de deșeuri electronice crește cu o rată de cinci ori mai rapidă decât ratele de colectare pentru reciclarea formală din 2010.

Citește și : ATENȚIE ! ALERTE Europene privind produsele cosmetice pentru îngrijirea părului (șampon) ! Fii informat cu Aplicația Europeană InfoCons !

 

Deșeurile electrice includ obiectele alimentate cu cablu sau baterie, însă cele mai frecvent „uitate” sunt electronicele mici: telefoane mobile vechi, cabluri, stick-uri USB, cititoare de carduri, console de jocuri și alte dispozitive adesea păstrate în sertare.

În această ediție, se dorește încurajarea oamenilor să își elibereze dulapurile și sertarele de dispozitive neutilizate sau defecte. Astfel, fiecare persoană poate contribui la diminuarea poluării, conservarea resurselor și economisirea energiei și a emisiilor de CO2.

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea  Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal