Atunci când achiziționați aparate electrocasnice (precum frigidere, congelatoare, mașini de spălat, uscătoare, mașini de spălat vase, cuptoare electrice, televizoare, lămpi și aparate de aer condiționat), aveți dreptul să fiți informat cu privire la cantitatea de energie consumată de aceste aparate, astfel încât să puteți alege produse mai eficiente. Magazinele trebuie să afișeze atât eticheta energetică UE , cât și o fișă a produsului cu informații detaliate privind performanțele produsului.

Atunci când doriți să achiziționați sau să închiriați o proprietate, aveți dreptul de a fi informat cu privire la performanța energetică a acesteia. Înainte de a semna un contract, trebuie să primiți un certificat de performanță energetică, care să indice caracteristicile proprietății, din punct de vedere al eficienței energetice. Acest certificat ar trebui să includă, de asemenea, recomandări privind îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței dumneavoastră.

Aveți dreptul de a fi informat fie de către furnizorul echipamentului, fie de către autoritățile naționale, cu privire la beneficiile, costurile și eficiența energetică a echipamentului și sistemelor pentru utilizarea căldurii, răcirii și electricității din surse regenerabile de energie.

Furnizorul dumneavoastră de electricitate trebuie să vă ofere informații cu privire la mixul surselor sale de energie (regenerabile, nucleare etc.) și la impactul acestuia asupra mediului. Aceste informații trebuie prezentate într-un mod simplu și comparabil.

Dacă intenționați să instalați sau să modificați o instalație producătoare de energie electrică sau o instalație de încălzire/răcire din surse regenerabile, aveți dreptul de a primi informații de la furnizorul de echipamente sau de la autoritatea națională responsabilă cu privire la beneficiile, costurile și eficiența energetică a acestor echipamente.

Sursa: Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal