Mișcarea de Protecția Consumatorilor – InfoCons și Consiliul Concurenței au semnat un Protocol de Colaborare

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor reprezentată de domnul Președinte Sorin MIERLEA a încheiat astazi , 27 Septembrie 2024 , un Protocol de colaborare cu Consiliul Concurenței reprezentat prin domnul Bogdan M. CHIRITOIU , în calitate de Președinte , protocol ce are ca obiect consultarea și susținerea reciprocă în inițierea și derularea de Programe și campanii de educare a cetățenilor .

Un alt obiect important al Protocolului este elaborarea și derularea în comun de strategii, respectiv de campanii de informare și educare, în scopul prevenirii și combaterii practicilor ce dăunează intereselor economice ale consumatorilor, precum și al protejării de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere .

Prin acest protocol, ne propunem să consolidăm colaborarea noastră în domenii precum schimbul de informații, educația consumatorilor și monitorizarea pieței. Împreună, putem identifica și combate practicile ilegale și putem promova transparența în toate sectoarele economice” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

La rândul său, Sorin Mierlea, președintele InfoCons , a subliniat că ”drepturile consumatorilor nu sunt doar un principiu fundamental al unei economii de piață, ci și o responsabilitate pe care ne-o asumăm cu seriozitate. Este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare consumator are acces la informații corecte și la produse și servicii de calitate”.

Astfel, reprezentanții autorității de concurență și ai InfoCons vor participa la schimbul de date relevante privind comportamentele pieței și practicile comerciale și vor colaborarea în realizarea de studii de piață și analize ale impactului concurenței asupra consumatorilor.

 

*******

 

Consiliul Concurenței este autoritatea responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență, având ca principală misiune protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere. Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente: una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor, și una corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal.

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor – a fost inființată în anul 2003 pentru a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorilor. Până în prezent a desfășurat și desfășoară o activitate neîntreruptă, bucurându-se de recunoașterea națională și internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative ale autorităților, grupuri de lucru, partenera în programe naționale și internaționale. InfoCons este unica organizație cu drepturi depline în Consumers International și membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori. 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal