Cum se transmite boala West Nile ?
Transmiterea virusului West Nile este realizată de diverse specii de țânțari. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome, dar aproximativ 20% pot dezvolta febră West Nile, care include simptome precum febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, vărsături și erupții cutanate. În cazuri rare, virusul poate cauza afecțiuni neurologice severe, cum ar fi meningita și encefalita.
Citește și : Întârzieri mari la trenuri ? Drepturile călătorilor cu Aplicația Europeană InfoCons !
Virusul West Nile se transmite la animale şi om prin înţepătura de ţânţar. Condiţia pentru ca un ţânţar să devină vector, este ca acesta să se hrănească cu sânge provenit de la un animal deja infectat, deoarece virusul la animale, în faza de început a bolii, se regăseşte în sistemul circulator. Odată pătruns în sistemul digestiv, virusul va fi multiplicat de celule, localizându-se în final în glandele salivare ale ţânţarului. În acest stadiu vectorul devine capabil de a transmite boala dacă se va hrăni pe un animal receptiv (sensibil) sănătos.
Virusul West Nile – Mai multe informații utile cu InfoCons Protecția Consumatorului
Din cercetările efectuate până în prezent s-a constatat că păsările sunt singurele animale în sângele cărora virusul se găseşte în cantităţi suficient de mari pentru ca ţânţarul să se infecteze. Sângele cailor şi al omului reprezintă de asemenea un mediu propice pentru multiplicarea agentului infecţios, însă cantitatea de virus circulantă nu este suficient de mare şi astfel, prin hrănire, ţânţarul nu se infectează. Boala este astfel menţinută în natură prin repetarea unui ciclu de contaminări reciproce între ţânţar şi diversele specii de păsări domestice şi sălbatice de pe teritoriul unei localităţi sau a unui judeţ.
Citește și : Prețul energiei electrice – Calculează costul final pentru electronice și electrocasnice cu Aplicația Europeană InfoCons
Ocazional, când în ciclu intervin ţânţari care se pot hrăni atât pe păsări cât şi pe mamifere, pot apărea şi cazuri de îmbolnăvire la om sau cai. Trebuie subliniat faptul că păsările migratoare au un rol determinant în introducerea bolii în teritorii unde nu a mai fost semnalată.
De ce sunt periculoase înțepăturile de țânțari ? Află AICI .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro