Alcoolul ucide 2,6 milioane de oameni în fiecare an – InfoCons te informează

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dezvăluie că 2,6 milioane de decese anuale sunt cauzate de consumul de alcool , reprezentând 4,7% din toate decesele, dintre care 2 milioane sunt bărbați . În plus, 0,6 milioane de decese sunt atribuite consumului de droguri psihoactive , dintre care 0,4 milioane sunt bărbați . Raportul evidențiază că la nivel global 400 de milioane de oameni au tulburări de consum de alcool , dintre care 209 milioane suferă de dependență de alcool .

Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății subliniază impactul sever al consumului de substanțe asupra sănătății și societății, cerând acțiuni îndrăznețe pentru a reduce aceste consecințe și a îmbunătăți accesibilitatea tratamentului. Raportul solicită eforturi globale accelerate pentru a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă ( SDG ) 3.5 până în 2030.

Citește și : De ce este interzis consumul de alcool la volan ? Efectele devastatoare ale conducției sub influența alcoolului

 

Constatări cheie ale raportului includ:

  • În ciuda unei anumite reduceri din 2010, decesele cauzate de alcool rămân ridicate, în special în țările cu venituri mici;
  • În 2019, alcoolul a dus la 1,6 milioane de decese din boli netransmisibile și 724.000 din cauza rănilor;
  • Consumul de alcool a crescut riscurile pentru HIV, TB și alte boli transmisibile;
  • Cele mai multe decese atribuibile alcoolului au fost în rândul tinerilor cu vârste între 20-39 de ani (13%).

Tendințele consumului de alcool au arătat o ușoară scădere globală, dar niveluri ridicate persistă în regiunile Europei și Americilor . Consumul excesiv episodic este prevalent, în special în rândul bărbaților și tinerilor .

Raportul identifică un decalaj semnificativ în tratamentul tulburărilor de consum de substanțe, cu o acoperire scăzută a tratamentului și finanțare guvernamentală limitată . Stigmatizarea și concepțiile greșite împiedică eforturile de tratament.

Citește și : Transportul produselor alcoolice, al tutunului și al banilor

 

Pentru a aborda aceste probleme, Organizația Mondială a Sănătății conturează opt domenii strategice de acțiune:

  • Creșterea conștientizării printr-o campanie globală unificată de advocacy ;
  • Îmbunătățirea capacităților de prevenire și tratament ale sistemelor de sănătate și asistență socială ;
  • Extinderea programelor de formare pentru profesioniștii din domeniul sănătății ;
  • Reafirmarea angajamentului față de Planul Global de Acțiune pentru Alcool 2022-2030, cu accent pe pachetul SAFER ;
  • Accelerea inițiativelor internaționale de consolidare a capacităților și transfer de cunoștințe ;
  • Implicarea organizațiilor societății civile, asociațiilor profesionale și persoanelor cu experiență de viață ;
  • Modernizarea sistemelor de monitorizare multi-nivel și creșterea capacităților de cercetare ;
  • Creșterea mobilizării resurselor, alocării și mecanismelor de finanțare inovatoare pentru a consolida capacitatea sistemelor de sănătate și asistență socială .

Citește și : Știați că ? Alcoolul consumat în cantități excesive poate duce la boli hepatice , cum ar fi ciroza ?

 

Așadar, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu Aplicația Europeană InfoCons , un instrument util, disponibil în 33 de limbi, care poate fi descărcat din magazinele : App Store Google Play și App Gallery .

Pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare asupra impactului pe care alcoolul îl are asupra sănătății indivizilor , în calitatea lor de consumatori , prin Aplicația Europeană InfoCons – secțiunea SOS , pot fi apelate autorități locale cu atribuții în domeniu în cazul în care observă încalcarea reglementărilor privind consumul de alcool . Această secțiune din aplicație poate și folosită și offline .

Totodată, Aplicația Europeană InfoCons pune la dispoziția consumatorilor informații utile precum:

 

Sursă : Organizația Mondială a Sănătății ( OMS )

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea  Programelor și  Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal