In temeiul si in considerarea aprecierilor marcate, accentuat, in raport cu intreaga activitate InfoCons, a conducerii acestei entitati de importanta strategica nationala si, de asemenea, de anvergura exclusiva europeana si, totodata, inalt prestigiu international, in conformitate cu prezentul cadrul legislativ care reglementeaza si asigura complexele activitati ale acesteia, in contextul reglementat de formulele de ‘compliance leveraging’, asezonate si optimizate, intrutotul, cu algoritmii si metodologiile aferente sistemelor de legislatie europeana in materie si in domeniu, am privilegiul de a releva, mai jos, cateva considerente circumscrise tematicilor in speta.
- Proprietatea intelectuala se refera, explicit, la creatii precum inventii, opere, desene, simboluri, produse, numele si imaginile utilizate de companii si intreprinderi si inseamna, la modul foarte general, drepturi alocate creatorilor si proprietarilor de lucrari, ca rezultate ale creativitatii umane intelectuale. Aceste lucrari pot fi in domeniul industrial, stiintific, literar și artistic. Ele pot fi sub forma unei inventii, unui manuscris, software sau nume de business.
- Este important pentru diferitele entitati corporatiste, ca de altfel si pentru companiile trans si multinationale, ca proprietatea lor intelectuala sa fie protejata prin intermediul drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).
- Sistemele de protectii conferite asigura si, totodata, protejeaza inventatorii, creatorii și trebuie sa securizeze entitatile guvernamentale, publice si organizationale, de alte persoane fizice si juridice care pot profita, in mod gresit, de pe urma creatiilor sau inventiilor lor, chiar daca acestea ar fi sau sunt protejate, dupa sau in cursul procesului de omologare, brevetare, patentare etc.
- Drepturile de proprietate intelectuala ofera intreprinderilor, institutiilor si companiilor posibilitatea de a castiga banii investiti in dezvoltarea unui produs sau chiar reputatia lor – atunci cand ideile, marcile sau produsele unei entitati sunt piratate sau contrafacute, acestea reduc oportunitatile unei structure organizationale de a se dezvolta ai de a angaja personal.
- DPI ofera garantii consumatorilor, prin marci comerciale si indicatii geografice precise, reale, actuale, exacte si, mai ales, oportune, care identifică originea crearii si care pot actiona ca indicatori de calitate.
- produsele contrafacute pot crea situatii limita, expunand consumatorul, unor riscuri majore si, de asemenea, pot pune in pericol siguranta sau sanatatea cetatenilor, de exemplu in ceea ce priveste piesele de schimb pentru vehicule, instalatii, echipamente, tehnologii sau medicamente.
Tipurile de Proprietate Intelectuala:
- Drepturi de Autor: Protejeaza lucrări literare, artistice, muzicale si software. Sunt acordate automat si pot dura pană la 70 de ani dupa moartea creatorului.
- Marci Comerciale: Protejeaza numele, simbolurile si sloganurile folosite de companii pentru a-si distinge produsele si serviciile.
- Patente: ofera protectie pentru inventii noi, utile si neevidente. Durata standard a protectiei este de 20 de ani.
- Designuri: Protejeaza aspectul vizual al unui produs.
- Indicatii Geografice: Protejeaza numele unui produs, care provine dintr-o anumita zona si are calitati sau o reputatie datorate acelei zone.
Principalele drepturi de proprietate intelectuala:
1) Copyright
2) Patente
3) Marci comerciale
4) Drepturi de Design
Copyright-ul este una din ramurile cheie ale legii PI, care protejeaza exprimarea libera a ideilor. Pentru ca o lucrare sa obtina copyright trebuie sa fie originala si exprimata intr-o forma materiala. Copyright inseamna, efectiv, crearea lucrarii; legea copyright-ului din UE a fost subiectul diferitelor amendamente (cele din octombrie 2003), care aveau ca scop alinierea Actului cu Directiva UE a Copyright-ului si a Drepturilor Asociate Societatii Informatiei din 2001 (Directiva UE a Copyright-ului), cu schimbarile aferente
Relevanța Copyright-ului este asumata de importanta fundamentala pentru vizitatori, deoarece ca utilizatori, producatori si propagatori ai informatiei, acestia vor avea nevoie sa-si minimizeze raspunderea si sa-si maximizeze profitul. Pur si simplu pentru ca materialul ales (de ex. continutul de pe internet, software-ul, bazele de date on-line sau jurnalele) care este, in mod liber, disponibil online, nu implica in mod necesar si faptul ca poate fi folosit tot in mod liber. Marea majoritate a unor asemenea materiale este disponibila in anumite termene si conditii. De aceea, oricine ar trebui sa se asigure de faptul ca utilizarea materialelor online este conforma termenelor de utilizare stipulate de detinatorul de drepturi.
Tipurile de lucrări ce au copyright sunt, in general clasificate in:
1) lucrari originale literare, dramatice, artistice sau muzicale,
2) inregistrari sonore, filme sau transmisiuni si
3) aranjament tipografic al formatelor publicate.
Proprietate de Copyright in cercetare comuna: in cazul unei cercetări comune pe baza de parteneriat dintre terte parti sau cu un partener extern, proprietatea de copyright poate fi detinuta in comun. Este cazul adesea ca un acord sa poata reglementa acest parteneriat, astfel incat drepturile de proprietate să fie distincte.
Executarea Copyright-ului.
Proprietarul de copyright se bucura de drepturi si solutii auxiliare considerabile pentru a-si exercita copyright-ul intr-o lucrare, proiect, program sau contract. Ca sa-si exercite dreptul, acesta poate schimba curtea de judecata care hotaraste daunele si emite hotararile judecatoresti care ar putea restrictiona abaterile sau erorile de la aplicarea activitatii de incalcare sau interdictie, sau pentru plata profitului sau in vederea acordarii unui ordin ca materialele carora le-a fost incalcat copyright-ul sa fie distruse sau cedate.
Observatii:
In general, obiectivul DPI inseamna protejarea dreptului de copyright de autor in legatura cu lucrarea sa si in acelasi timp permiterea accesului public la creativitatea acesteia. DPI mentine acest echilibru prin stabilirea de limite de timp asupra mijloacelor autorului de a controla o lucrare particulara. Legea care reglementeaza creatia, folosinta si controlul lucrarii protejate este in mod popular cunoscuta ca Legea Proprietatii Intelectuale (PI).
Actele de incălcare a drepturilor de proprietate intelectuala sunt caracteristice pentru orice societate, indiferent de maturitatea, complexitatea sau nivelul de dezvoltare al acesteia. Insa, daca indicele infractional depaseste nivelul admisibilitatii, iar terenul favorizeaza dezvoltarea acestuia, fenomenul poate deveni unul extrem de periculos. Tendinele de crestere, amplificare si dezvoltare a acestui proces negativ, intr-un termen scurt, merita atentia si implicarea tuturor persoanelor sau organizatiilor pagubile direct sau indirect, fie consumatori, titulari de drepturi, medii de afaceri, cercetatori, state sau organizatii internationale. Cresterea constanta a indicatorului de piraterie şi contrafacere nu este determinata de o singura cauza, ci de un conglomerat amplu si extins de motive favorabile dezvoltarii acestei forme de criminalitate, cum ar fi amplasarea geografica a statului, nivelul de dezvoltare, puterea de cumparare, rata somajului sau cultura juridica a societatii de analizat. Totusi, motive reale pendinte incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala trebuie cautate in profiturile enorme parvenite din practicarea acestei activitati, in implicarea structurilor clandestine si subterane ale crimei organizate, in sistemul neechilibrat de sanctiuni, incapabil sa reprezinte o reactie adecvata a societatii, in faptul ca progresul tehnologic al mijloacelor de comunicare faciliteaza activitatea elementelor criminale, in carentele procesului de coordonare a actiunilor autoritatilor ai titularilor de drepturi, in legislatia neajustata realitatii, in lipsa interesului din partea titularilor de drepturi, dar si in acceptarea si tolerarea fenomenului de catre societate. Amploarea fenomenului de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala constituie un motiv pertinent pentru o cercetare aprofundata a acestuia. In acest context, subliniez faptul ca din anul 2012, prin intermediul actiunilor derulate de Observatorul respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, se realizeaza un raport national care documenteaza starea reala de lucruri la acest capitol, oferind raspunsuri la problemele de analizat, fixate ca obiective de lucru. Raportul national reprezinta oglinda modului in care sunt respectate drepturile de proprietate intelectuala; in esenta este o constatare a starii de fapt si a dinamicii fenomenului infractional si, totodata, identifica cauzele si conditiile nerespectarii drepturilor, consecintele acestui flagel si strategia de reactie din partea societatii.
Consideratii privind drepturile de propietate intelectuala si modul prin care acestea pot conferi protectie juridica:
Brevetele
Brevetele protejeaza o inventie sau un produs sau un procedeu tehnic. Este ilegal ca alte persoane sa realizeze, sa utilizeze, sa instaineze, sa puna la dispozitie, sa revanda, sa inchirieze sau sa livreze obiectul sau procedeul brevetat. Cu toate acestea, titularul brevetului poate acorda altor persoane permisiunea de a face acest lucru, prin acordarea unei licente de brevet. Acordarea de licente pentru brevete este un acord intre un titular de brevet si o persoana care doreste sa utilizeze brevetul. De obicei, aceasta necesita o plata din partea persoanei care obtine licenta.
Drept de autor
Drepturile de autor protejeaza operele si creatiile bursiere, stiintifice si artistice. Acestea includ carti si articole, fotografii si software. Este important ca organizatiile publice si private sa isi aminteasca faptul ca drepturile de autor exista in mod automat. Aceasta inseamna ca nu este necesar sa se inregistreze sau sa se solicite inregistrarea. De exemplu, orice persoana care realizeaza un desen sau schita detine automat drepturile de autor asupra acestuia.
Drepturi conexe
„drepturile conexe” sunt uneori cunoscute sub denumirea de „drepturi conexe”. Acestea sunt redevente pentru executii publice datorate difuzarii in public a inregistrărilor sonore ale unui titular de drepturi de autor. Fiecare asemenea drept are doua tipuri fundamentale de drepturi de autor: unul pentru continut/copmpozitie si unul pentru inregistrarea acestui continut.
Marci (Trade Mark)
utilizarea unei marci comerciale pentru a distinge produsele sau serviciile unei entitati, de produsele si serviciile concurentilor. Drepturile asupra marcilor comerciale protejeaza denumirile produselor sau serviciilor. Acestea protejeaza, de asemenea, logoul, marca, insemnele, efigiile unui produs si designul ambalajului acestuia. Orice institutie sau intreprindere trebuie sa isi inregistreze marca pemntru a o proteja.
Drepturi asupra desenelor si modelelor
Drepturile asupra desenelor, schitelor si modelelor industriale protejeaza aspectul produselor bidimensionale sau tridimensionale. Acestea includ modele de hartie tapet, textile și proiectarea articolelor de uz casnic. Desenul sau modelul trebuie sa fie nou si original. Pentru a obtine o astfel de protectie, desenul sau modelul industrial trebuie, in principiu, sa fie inregistrat mai intai. Cu toate acestea, in unele cazuri, desenele sau modelele industriale sunt protejate automat in UE fara inregistrare prealabila.
Indicatiile geografice
O indicatie geografica (IG) este un simbol utilizat pe produse, care au o origine geografica specifica si care au calitati sau o reputatie care se datoreaza acestei origini.
De exemplu, produsele alimentare. In regiunea in care este protejata indicatia geografica mentionata pe eticheta produsului, producatorii pot interzice utilizarea termenului care face referire la numele sau denumirea in cauza, pentru produsele care nu sunte realizate in compania lor sau care nu este produs in conformitate cu standardele stabilite in codul de practica pentru indicatia geografica.
Indicatiile geografice sunt utilizate, de regula, pentru produse agricole, produse alimentare, vin si bauturi spirtoase, artizanat si produse industriale. Un semn IG trebuie sa identifice un produs ca fiind originar dintr-un anumit loc.
Drepturile asupra bazelor de date
Bazele de date care constau in culegeri de date comandate pot fi protejate prin drepturi asupra bazelor de date. Pentru o intreprindere, crearea unei astfel de baze de date necesita, adesea, o investigatie considerabila de timp si resursa financiara. Proprietarul are dreptul de a se opune copierii unor parti substantiale din baza sa de date.
Insitutiile si drepturile de proprietate intelectuala
Indiferent de obiectul de activitate sau de serviciile furnizate de orice institutie, aceasta are drepturi de proprietate intelectuala.
- majoritatea institutiilor au o denumire comerciala sau una sau mai multe marci comerciale si ar trebui sa aibă in vedere protejarea acestora;
- aproape toate entitatile institutionale si organizationale, ca de altfel si companiile dispun de informatii comerciale confidentiale valoroase, cum ar fi baze de date cu clientii sau strategii de vanzare pe care ar putea dori sa le protejeze;
- multe intreprinderi dezvolta, de asemenea, modele originale creative sau inventeaza sau imbunatatesc produse sau servicii, putand, de asemenea, sa produca si sa distribuie opere protejate de drepturi de autor;
- in atari situatii, compania ar trebui sa ia in considerare ceea ce este necesar pentru protejarea, gestionarea si asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, dar si a secretelor comerciale, pentru a obtine cele mai bune rezultate comerciale posibile din activele acesteia;
- unele companii, la nivelele de conducere, ar putea aprecia si, respectiv, considera ca inregistrarea drepturilor de proprietate intelectuala este costisitoare, in special daca este o entitate sau structura de dimensiune mica;
- exista, insa, si situatii care exced cazuisticii, reprezentate de anumite drepturi de proprietate intelectuala, care pot fi exercitate fara nicio procedura oficiala si fara vreo obligatie pe linie de corporate sau management, reprezentand plata unor taxe oficiale, cum este cazul drepturilor de autor si al desenelor si modelelor industriale neinregistrate.
- Sunt, insa, si cazuri in care anumite organizatii, companii, institutii etc utilizeaza proprietatea intelectuala care apartine altora.
- in astfel de situatii, legea prevede posibilitatea cumpararii sau a dobandirii dreptului de utilizare, prin obținerea unei licențe, prev si disp legale asigurand prevenirea confruntarii cu un litigiu.
Asigurarea respectarii DPI
In cazul in care drepturile de proprietate intelectuala au fost atinse, lezate sau compromise, ar trebui avut in vedere solicitarea unui expert si, eventual, a unei consilieri juridice.
- Formularea unei scrisori oficiale – cunoscute sub denumirea de scrisoare de incetare – notificare adresata presupusului contravenient al drepturilor de proprietate intelectuala detinute si invocate.
- Scrisoarea in speta trebuie sa informeze si cu privire la posibila existenta a unui conflict intre drepturile de proprietate intelectuala ale societatii prejudiciate si activitatea lor comerciala, prin identificarea conflictului exact; de asemena, se poate sugera si o posibila solutie de reglementare, pe cale legala si amiabila, a aceastei probleme.
- In situatia in care contravenientul incalca in mod neintentionat drepturile, o scrisoare de incetare a incalcarii ar putea sa inceteze incalcarea sau sa permita negocierea unui contract de licenta, fara sesizarea instantelor competente material si teritorial.
- pentru incalcari intentionate ale DPI, cum ar fi contrafacerea si pirateria, este necesara asistenta din partea autoritatilor, a institutiilor cu atributii si competente legale.
- Totdata, exista si posibilitatea relevarii interesului de evitare a procedurilor judiciare, context in care cazuistica de specialitate reliefeaza mecanisme alternative de solutionare a litigiilor, inclusiv arbitraj & mediere.
Legatura dintre comert si DPI
In prezent, companiile nu mai transporta bunuri doar catre terte spatii. Inovarea, creativitatea si brandingul adauga o valoare mult mai mare valorii schimburilor lor comerciale. Know-How-ul detinut de reprezentantii unei institutii sau entitati organizationale cu privire la noile tehnologii, idei, metode și tehnici reprezinta un atu important.
Prin protejarea ideilor de afaceri cu drepturi efective de proprietate intelectuala, guvernele incurajeaza inovarea si creativitatea institutiilor si companiilor, deoarece acestea pot dezvolta afacerea si pot crea locuri de munca.
Multe companii din UE isi deruleaza activitatea in strainatate. Pe masura ce proprietatea lor intelectuala devine din ce in ce mai importanta in comertul international, diferentele dintre nivelurile de protectie si de asigurare a respectarii DPI la nivel mondial pot crea tensiuni.
Statele si guvernele care detin multe drepturi de proprietate intelectuala in exterior incearca sa isi apere interesele comerciale interne, solicitand altor guverne sa puna la dispozitie norme eficace sau sa asigure respectarea normelor privind DPI in tarile lor.
Acceptarea unor noi norme comerciale pentru drepturile de proprietate intelectuala este o modalitate importanta de a introduce mai multa securitate si previzibilitate si, de asemenea, de a solutiona, intr-un mod mai sistematic, litigiile legate de DPI in strainatate.
Acorduri privind DPI la nivel international:
- Organizatia Mondiala a Comertului si acordul sau privind aspectele legate de comert ale drepturilor de proprietate intelectuala (TRIPS); stabileste standarde minime de protectie a DPI pe care fiecare tara ar trebui sa le prevada si stabileste proceduri pentru solutionarea litigiilor legate de DPI. Drepturile de proprietate intelectuala la care se refera Acordul TRIPS includ:
- drepturile de autor si drepturile conexe
- marci comerciale, inclusiv marci de servicii
- indicatii geografice, inclusiv denumiri de origine
- desene si modele industriale
- brevete, inclusiv protectia noilor soiuri de plante
- proiecte de dispunere a circuitelor integrate
- informatii nedivulgate, inclusiv secrete comerciale si date de testare
- Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI)
- OMPI este o agentie a ONU, care ofera servicii, politici, informatii si cooperare in materie de proprietate intelectuala (PI), care vizeaza sa dezvolte un sistem international echilibrat si eficient, de proprietate intelectuala, care sa permita inovarea si creativitatea in beneficiul tuturor
-
- alte resurse pentru organizatiile internationale in domeniul DPI
- Organizatia Mondiala a Vamilor: Protectia drepturilor de proprietate intelectuala
- Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD): Programul privind proprietatea intelectuala
- Interpol: Infractiunile legate de proprietatea intelectuala si contrafacerea
- alte resurse pentru organizatiile internationale in domeniul DPI
- Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica: Proiect privind contrafacerea si viata privata
Consideratii privind interpretarea notiunilor de contrafacere, piraterie si plagiat:
In contextul armonizarii legislatiei nationale cu standardele internationale, deseori apar noi termeni sau notiuni care, fiind interpretate eronat, genereaza conflicte si impiedica consolidarea unei practici corecte in solutionarea acestora. In acest sens, sunt supuse analizei trei notiuni, mai des utilizate, din domeniul proprietatii intelectuale: contrafacere, piraterie și plagiat. Cazuistica de specialitate punctează cateva aspecte importante, care impun o prealabila analiza de fond in raport cu situatii si scenarii in care trebuie asumata o decizie referitoare la notiunea utilizata, in contextul in care se reflecta corect actiunea pretinsa a fi sanctionata.
Concluzii:
Proprietatea intelectuala joaca un rol crucial in stimularea inovatiei si a cresterii economice. Intr-o lume tot mai ferm condusa si actionata de cunoastere si tehnologie, protejarea inovatiilor, ideilor si creatiilor devine esentiala.
Impactul Economic al PI: Conform Eurostat, in UE, industriile intensive in PI contribuie cu aproximativ 45% la PIB-ul total al UE si cu 29% la ocuparea fortei de munca. Mai mult, companiile care detin drepturi de PI au venituri cu 20% mai mari per angajat.
Protectia PI si Inovatia: stimuleaza inovația prin asigurarea unui mediu competitiv sanatos. Inventatorii si creatorii sunt motivati sa inoveze, stiind ca vor beneficia de pe urma muncii lor. Acest lucru este vital pentru dezvoltarea tehnologica si progresul general.
Cu toate avantajele sale, gestiunea PI prezinta provocari, inclusiv asigurarea unui echilibru intre interesele creatorilor si accesul publicului la cunoastere si cultura. In plus, aparitia tehnologiilor digitale a amplificat problemele legate de piraterie si contrafacere.
Proprietatea intelectuala reprezinta un pilon al economiei bazate pe cunoastere si inovatie. Prin protejarea și promovarea PI, putem asigura un viitor in care creativitatea si inovatia sunt recunoscute si recompensate corespunzator, stimuland astfel dezvoltarea economica.
Conform legislatiei internaționale, inclusiv Conventia de la Berna, la care majoritatea tarilor sunt parte, drepturile de autor sunt acordate automat. Aceasta inseamnă ca protectia drepturilor de autor nu necesita inregistrare si este garantata din momentul in care opera este creata si fixata intr-un mediu tangibil.
Conform datelor Eurostat, industriile culturale si creative, care sunt adesea dependente de protectia drepturilor de autor, contribuie semnificativ la economia UE. De exemplu, in 2019, sectorul cultural a contribuit cu aproximativ 4.2% la PIB-ul Uniunii Europene, oferind locuri de munca pentru 7.6% din forta de munca totala a UE.
In era digitala, drepturile de autor sunt esentiale pentru protejarea si monetizarea continutului online. Legislatia UE, inclusiv Directiva privind drepturile de autor in piata unica digitala (Directive (EU) 2019/790), aduce clarificari și reglementari specifice pentru a raspunde provocarilor digitale, cum ar fi utilizarea operelor protejate de drepturi de autor pe platformele online.
In pofida importantei lor, drepturile de autor se confrunta cu provocari semnificative, in special legate de piraterie si distributie ilegala. Aceste activitati nu numai ca afecteazăa veniturile creatorilor, dar si pot avea consecinte negative asupra economiei in ansamblu, ducand la pierderi semnificative, in termeni de venituri si locuri de munca.
Legislatia privind drepturile de autor in Romania este reglementata, in principal, prin Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, care a suferit mai multe modificari si actualizari de-a lungul timpului pentru a ramane in concordanta cu standardele internationale si cele similare europene.
Aspecte cheie:
- Protectia Operei: Legea confera protectie lucrarilor originale in domeniul literaturii, artei si stiintei, indiferent de valoarea, destinatia sau modul de exprimare a acestora.
- Drepturi Morale si Patrimoniale: Autorul unei opere beneficiaza de drepturi morale (precum dreptul la paternitatea operei si dreptul la integritatea operei) si drepturi patrimoniale (dreptul de a folosi si de a autoriza folosirea operei sale).
- Durata Protectiei: Drepturile patrimoniale sunt protejate pe tot parcursul vietii autorului si continua sa fie protejate timp de 70 de ani dupa moartea acestuia, după care opera intra in domeniul public.
- Exceptii si Limitari: Legea prevede anumite exceptii si limitari ale drepturilor de autor pentru uzul privat, pentru utilizarea in scopuri educative sau de cercetare, precum si pentru citate, critici și recenzii.
- Gestiunea Drepturilor de Autor: Drepturile de autor pot fi administrate individual de catre autor sau prin intermediul unor organisme de gestiune colectiva.
Conformitatea cu Standardele Internationale: legislatia romana in domeniul drepturilor de autor este aliniata cu directivele Uniunii Europene si alte tratate international.
Bibliografie:
AGENȚIA DE STAT PENTRU PROPRIETATEA INTELECTUALĂ
State Agency on Intellectual Property (AGEPI), National Agency for Quality Assurance in Education and Research (ANACEC)
„Intellectus”, Journal of Intellectual Property, Science and Education
Unele consideraţii privind interpretarea noţiunilor de contrafacere, piraterie și plagiat – Andrei Moisei „Intellectus”, Revistă de proprietate intelectuală, știință și educație ; 2019; 1 (3-4) : 11-Ce este proprietatea intelectuală?
Grup de producători? Mai mulţi sau unul? „Intellectus”, Revistă de proprietate intelectuală, știință și educație ; 2020; 1 (3-4) : 44-52; Language: EN
Proprietatea intelectuală și relația acesteia cu activitatea de creație „Intellectus”, Revistă de proprietate intelectuală, știință și educație ; 2021; 1 (1-2) : 34-39; Language: EN
Drepturile exclusive la marca de produs sau de serviciu și limita acestora
„Intellectus”, Revistă de proprietate intelectuală, știință și educație ; 2021; 1 (3-4) : 34-40; Language: EN
Plagiatul în contextul protecţiei drepturilor de autor
„Intellectus”, Revistă de proprietate intelectuală, știință și educație ; 2018; 1 (1) : 21-25; Language: EN
Utilizarea abuzivă a sistemului de protecţie a proprietăţii intelectuale „Intellectus”, Revistă de proprietate intelectuală, știință și educație ; 2016; 1 (4) : 8-11; Language: EN
The Profit Hidden Behind a Creation „Intellectus”, Revistă de proprietate intelectuală, știință și educație ; 2023; 1 (2) : 6-16; DOI: 10.56329/1810-7087.23.2.01; Language: EN
Raport naţional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, 2014 Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova
INFOCONS ( www.infocons.ro )
Precizări succinte privind contrafacerea mărcilor și acordarea despăgubirilor https://www.universuljuridic.ro/precizari-succinte-privind-contrafacerea-marcilor-si-acordarea-despagubirilor/ ( Dragoș Oancea , 16.04.2020 )
ANAF (Ghidul Fiscal al Contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de propietate intelectuala)
OECD & EUIPO Comertul cu produse contrafacute si piratate ( Rezumat, aprilie 2016 – cartografierea Impactului Economic )
DigitalGuargian ( https://www.digitalguardian.com/blog/intellectual-property-infringement )
Potomac Global ( http://potomacglobal.com/about/about.htm )
Cornerstone Holdings ( https://cornerstoneholdings.world/ )
Dr.ing.Sorin Dobircianu, Ph.D, Sr. Excellence Lead Expert NATO