Orice talent e, în egală măsură, un dar şi o responsabilitate. Talentul înseamnă creaţie şi comunicare, înseamnă tezaur comun şi – poate – un viitor mai sigur. Şi mai demn. Ne naştem cu o dublă vocaţie: de actant şi de spectator. Educaţia presupune admiraţie, respect şi ocrotire. Într-o lume agresivă, indolentă, orgolioasă, superficială şi ipocrită, creaţia şi creatorii se regăsesc într-o postură fragilă, vulnerabilă. Şi poate – acum, mai mult ca niciodată – au nevoie de sprijinul, empatia şi solidaritatea celor cărora li se dăruiesc.

 

Acum peste două decenii, în 2001, la propunerea Chinei, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie – dată la care în 1970 a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO – ca zi dedicată recunoaşterii contribuţiei pe care inventatorii şi artiştii o au la dezvoltarea societăţii umane.

 

Proprietatea intelectuală se referă la recunoaşterea paternităţii unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi la drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale respective. Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii: drepturile de autor, care protejează creaţiile literare, artistice şi stiinţifice, şi drepturile de proprietate industrială, care includ brevetele sau patentele.

 

Anul acesta, motto-ul stabilit de WIPO pentru celebrarea acestui eveniment este „Construind viitorul comun prin inovație și creativitate”. Creaţia umană este sărbătorită astfel ca un dublu simbol al evoluţiei umane. Artiştii creatori pot schimba lumea pentru că au viziune, cunoaştere şi personalitate.

 

Ne aflăm aşadar în faţa unui bun prilej de meditaţie. În ce lume vrem să trăim? În ce tip de raport cu semenii şi cu universul? Politicienii, guvernanţii, ordonatorii de credite şi donatorii de credit, toţi cei vremelnic aşezaţi în capul meselor unde se iau decizii trebuie să înţeleagă şi să îşi asume şi acest tip de responsabilitate – adevărata personalitate ca şi forţa unei naţiuni sunt definite de capacitatea membrilor acesteia de a germina, de a rodi liber şi la adăpostul legii.

 

Artiştii, creatorii sunt exemplare rare ce necesită o ocrotire pe măsură. Ei experimentează şocul şi miracolul naşterii cu fiecare operă pe care o aduc în faţa publicului. Ei sunt agenţii prin care visele devin realitate şi „mai binele” capătă contur. Ne place să îi vedem, să îi recunoaştem şi să ne lăudăm cu performanţele lor. Dar în egală măsură, se cuvine să le respectăm efortul, unicitatea şi sacrificiul. În jurul fiecărui artist se coagulează o comunitate spirituală, o oază de frumos, un luminiş. O formă de paradis cotidian din care ne împărtăşim împreună.

 

De Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, dorim tuturor creatorilor inspiraţie, sănătate şi un public instruit, solidar şi generos!

 

ECHIPA CREDIDAM

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal