Achiziționăm produse textile, nu doar articole de îmbrăcăminte dar și : perdele și draperii, prosoape, lenjerii de pat, covoare, materialul textil de pe canapele sau scaun, etc. Ne-am gândit oare că dacă acestea nu provin dintr-un lanț de trasabilitate sigur, ne pot pune în pericol sănătatea?
InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu 10 reguli de bază de care trebuie să țineți cont când achiziționați astfel de produse :
1. Cum ne imbrăcăm așa trăim! Viața noastră înseamnă mai mult decât fashion, moda trece, dar sănătatea trebuie să rămână!
2. Atenție mare la hainele pe care le cumpărăm. Citiți eticheta! Nu achiziționați produse vestimentare neetichetate!
3. Achiziționați produsele textile numai din magazine specializate care au afișate toate datele de identificare si neapărat să solicitați bonul fiscal!
4. Respectați indicațiile de întreținere a produsului textil, care se găsesc inscripționate pe eticheta acestora.
5. Spălați întotdeauna produsele textile care vin în contact cu pielea înainte de prima utilizare.
6. Contribuiti la menținerea unui mediu sănătos pentru generațiile viitoare și colectați selectiv deșeurile din materiale textile de cele municipale! Nu ardeți produsele textile pe care nu le mai utilizați!
7. Cumpărați inteligent și protejați viața copiilor dumneavoastră! Evitați achiziționarea de produse neconforme cu conținut de substanțe cu potential cancerigen (formaldehidă, amine aromatice, metale grele).
8. Cumpărați responsabil! Nu încurajați comercializarea produselor contrafăcute!
9. Nu vă lăsați atrași de produse vestimentare și pentru casă (lenjerii de pat, perdele, covoare etc.) cu prețuri mici, costurile pentru sănătate vor fi duble!
10. Atenție la achiziționarea on-line a produselor textile! Nu cumpărați de pe site-uri nesigure, trebuie să ai acces la datele de identificate ale operatorului care deține acel site.
Sursa : INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU TEXTILE ȘI PIELĂRIE (INCDTP)
Cu o traditie si experienta de peste 72 de ani, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie este in prezent un centru de excelenta in activitatea de cercetare – dezvoltare – inovare pentru domeniile textile – confectii, pielarie – incaltaminte – bunuri de consum din cauciuc.
InfoCons prin Aplicația Gratuită InfoCons , vine în sprijinul consumatorilor pentru a le pune la dispoziție informații necesare în vederea achiziției de produse nealimentare (articole de imbracaminte, cosmetice, masini, jucarii, etc.) si alimentare nesigure, oferindu-le acces acces rapid și facil la sistemul de alertă rapidă privind produsele nealimentare precum jucării, produse de îmbrăcăminte, crème, bijuterii , etc cât și produse alimentare, produse care pot prezenta riscuri pentru sănătate și siguranță.
Prin intermediul alertelor pentru produsele nealimentare actualizate zilnic, consumatorii pot lua măsuri preventive și pot face alegeri mai sigure în ceea ce privește achizițiile.
Cu ajutorul Aplicației InfoCons, consumatorul pot avea o mai mare încredere că produsele pe care le achiziționează sunt în conformitate cu standardele de siguranță și pot proteja sănătatea și bunăstarea lor, fie ca vorbim derspre un articol de îmbrăcăminte, un parfum, o cremă de plajă, o mașină, o jucărie pentru copii sau alte tipuri de produse.
Prin intermediul Aplicației InfoCons , disponibilă în 33 de limbi , consumatorii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene !
Astfel, în urma accesării secțiunii dedicate alertelor , consumatorii pot afla :
Pentru produsele alimentare :
– Data la care a fost emisă alerta (de la cea mai recentă, la cea mai veche);
– Descriere explicită a produsului;
– Țările vizate;
– Problema identificată cu produsul;
– Gradul de risc(de la scăzut, nedeterminat și până la serios)
Pentru produsele nealimentare :
– denumire produs ;
– țara vizată ;
– gradul de risc ;
– orginea produsului ;
– data la care intră alerta în vigoare ;
– Fotografia cu produsul vizat ;
Cu ajutorul Aplicației InfoCons, consumatorii pot accesa rapid și ușor alertele referitoare la produsele nealimentare într-un singur loc, fără a mai fi nevoie să parcurgă un proces greoi de căutare, care adesea implică pierdere de timp sau este fără succes. Alertele pentru produsele nealimentare din cadrul Aplicației InfoCons sunt organizate în mod cronologic, astfel încât consumtorii pot vedea cea mai recentă alertă înainte de cele mai vechi, oferindu-le astfel informații actualizate și relevante în timp real.
Atenție! Înainte de achiziționare , accesați Aplicația InfoCons pentru a vă asigura că produsele nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor pentru produsele nealimentare emise de Uniunea Europeană .
Aplicația InfoCons este disponibilă pentru orice sistemul de operare IOS, Android , Huawei .
„În contextul informației care abundă, este mai greu de a decela și prioritiza această informație. Când discutăm, însă, despre securitate, siguranță și sănătate, mecanismele europene ajută cetățeanul, în calitate de consumator, să aibă acces la informațiile despre securitatea și siguranța produselor agroalimentare și non-alimentare de pe teritoriul Uniunii Europene. Aplicația InfoCons este alături de tine și te ajută să ai în timp real alertele Uniunii Europene de securitate și siguranță, pentru a fi informat și pentru a avea acces direct și nemijlocit la alertele pentru produsele agroalimentare, dar si non-alimentare identificate ca și produse periculoase. Astfel, aplicația InfoCons te ajută să fii în primă linie pentru tine, pentru familia ta și pentru prietenii tăi și depinde doar de tine ce, cât și cum cumperi! Fii informat! Fii activ! Fii cu o9atitudine”
Presedinte – Sorin Mierlea