Mâncarea pentru bebeluși, contaminată cu metale grele

Pe rafturile supermarket-urilor găsim sute de sortimente de mâncăruri pentru bebeluși. De la piureuri, sosuri, cereale, pufuleți până la snacks-uri din fructe și legume. În componența acestor produse, de-a lungul timpului specialiștii au descoperit cantități îngrijorătoare de metale grele, precum: plumb, cadmiu sau arsenic.  Un studiu realizat de asociația Healthy Babies, Bright Futures arată că 94% dintre alimentele pentru bebeluși și piureurile făcute în casă din alimente crude conțineau cantități detectabile de metale grele. Plumbul a fost găsit în 90% din alimentele pentru bebeluși.  Arsenicul a fost găsit în 68% din alimentele pentru bebeluși, iar cadmiul a fost găsit în 65% din produsele pentru bebeluși. Aceste cantități de metale grele se încadrează, în majoritatea cazurilor, în limitele impuse de lege. Dar dacă micuții consumă des și în cantități prea mari produsele contaminate, ar putea avea probleme de sănătate.

  1. Alimentele pentru copii cu risc ridicat de contaminare cu metale grele
  2. Cum ajung metalele grele în mâncarea bebelușilor?
  3. Care este porția recomandată?
  4. Metalele grele, riscuri pentru sanatate
  5. Variante de alimente cu risc scăzut de contaminare

Citește și: Ce amprentă de carbon are înghețata ?

 

  1. Alimentele pentru copii cu risc ridicat de contaminare cu metale grele

Mai multe alimente pentru bebeluși, care pot fi cumpărate din comerț, au fost analizate de specialiștii de la Consumer Reports. Produsele cu orez și cartofi dulci reprezintă un risc ridicate de contaminare cu metale grele.

Specialiștii recomandă  pentru produsele care conțin cartofi dulci, consumul de mai puțin de o porție pe zi. Similar, ei recomandă consumul de mai puțin de 1,5 porții pe zi din cele cinci dintre cele șapte produse făcute cu orez analizate. Pentru Gerber Chicken Rice și Turkey Rice Dinners, limita este de mai puțin de jumătate de porție.

În schimb, copiii ar putea consuma până la 3,5 porții pe zi din produsele din morcov și pere.

Metale grele au fost descoperite și în gustările pentru bebeluși, în special biscuiții pentru dentiție și bomboanele crocante. În primul rând, multe dintre ele sunt făcute cu orez. Bomboanele crocante sunt în mod deosebit problematice.

Limita zilnică pentru biscuiții pentru dentiție cu banane Hot Kid Baby Mum-Mum este de mai puțin de 2 porții pe zi, dar conform National Health and Nutrition Examination Survey, 5% dintre copii consumă 3,5 porții din acest tip de alimente zilnic. Bomboanele crocante organice Superfood Puffs de la Happy Baby: limita zilnică, conform Consumer Reports, este mai puțin de 1,5 porții, adică aproximativ 75 de bomboane.

Citește și: Risc alimentar: 7 alimente cu probleme, retrase frecvent de la vânzare

  1. Cum ajung metalele grele în mâncarea bebelușilor?

Majoritatea mâncării pentru bebeluși pe care o găsim în supermarketuri este făcută din legume. Contaminarea cu metale grele vine din modul în care sunt cultivați și a faptului că aceste alimente au o capacitate deosebită de a acumula anumite metale din sol.

Cartofii dulci și morcovii absorb plumb în timpul creșterii lor. În plus, orice legumă rădăcinoasă poate colecta plumb pe suprafața exterioară din solul înconjurător. Plumbul și alte metale grele fac parte din scoarța Pământului, dar nivelurile tind să fie mai ridicate în anumite locuri, adesea din cauza activităților industriale sau agricole.

Orice sol poate conține plumb, dar niveluri mai ridicate pot fi găsite în apropierea autostrăzilor, din cauza utilizării benzinei cu plumb, sau în apropierea micilor aeroporturi, unde încă se folosește benzină cu plumb. Nivelurile pot fi, de asemenea, ridicate în apropierea livezilor și câmpurilor de bumbac unde au fost utilizate anterior pesticide pe bază de arsenat de plumb.

În cazul orezului, arsenicul este o preocupare specială, în parte pentru că atunci când acest metal greu se află în sol sau, în special, în apă, planta îl preia în locul altor minerale.

  1. Care este porția recomandată?

Este destul de greu ca părinții să elimine complet din dieta bebelușilor mâncărurile cumpărate din supermarket. Astfel că, problema vine din faptul că părinții oferă celor mici porții mult mai mari decât cele recomandate de producători. În acest mod, copiii pot ajunge să consume o cantitate mare din aceste alimente și a metalelor grele pe care le conțin.

Porția recomandată pentru bebeluși este întotdeauna menționată pe etichetă. Iată câteva soluții pentru momentele în care nu aveți posibilitatea de a cântări produsul:

  • Cereale – 50 de fulgi ( 110 grame)
  • Biscuiți pentru dentiție – 4 bucăți
  • Batoane crocante – o bucată
  • Piure de legume/fructe – un borcan

Mâncarea de bebeluși din comerț, pe lângă conținutul de metale grele, ele nu au o valoare nutritivă semnificativă. De exemplu, deși unele sunt îmbogățite cu vitamine și minerale, ele sunt în mare parte făcute din făină de orez alb și nu conțin fibre sau proteine, iar unele au zahăr adăugat, care nu ar trebui să fie oferit copiilor sub 2 ani.

De reținut: alimentele pentru bebeluși organice nu sunt neapărat că sunt mai sănătoase. Alimentele organice sunt mai puțin susceptibile de a avea reziduuri de pesticide, dar există aceeași probabilitate de a conține metale grele.

Citește și: 10,9% din români suferă de obezitate ! Tu știi ce mânânci ?!

 

  1. Metalele grele, riscuri pentru sănătate

Metalele grele, fie că vorbim de adulți sau bebeluși, sunt eliminate greu din organisim și rămân în corp timp de ani întregi. Din acest motiv, consumul prea mare pe termen lung de porduse cu risc de contaminare cu metale grele poate afecta serios sănătatea.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează că bebelușii expuși la plumb pot suferi problem de dezvoltare a creierului și sistemului nervos. Aproximativ 2,5% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani ar fi expuși la niveluri periculoase de plumb. Din acest motiv, aceștia pot avea creștere încetinită, probleme de învățare, comportament, auz și vorbire. Arsenicul este prezent în mai multe produse și este considerat de către experți un carcinogen. Acesta poate crește riscul de apariție a cancerului de vezică urinară, plămâni și piele. De asemenea, a fost asociat cu tulburări neurologice în dezvoltare și o probabilitate mai mare de mortalitate infantilă.

De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Duke au analizat 565 de adulți care și-au măsurat nivelurile de plumb în copilărie. Cei cu niveluri ridicate de plumb în copilărie aveau în medie un coeficient de inteligență (IQ) cu 4,25 puncte mai scăzut decât cei cu niveluri mai mici de plumb în copilărie.

Expunerea la arsenic anorganic poate afecta, de asemenea, coeficientul de inteligență (IQ), conform unui recent studiu realizat de Universitatea Columbia asupra elevilor din clasele a treia până la a cincea din statul Maine. Elevii expuși la arsenic în apa de băut aveau în medie un coeficient de inteligență cu 5 până la 6 puncte mai scăzut decât elevii care nu au fost expuși.

  1. Variante de alimente cu risc scăzut de contaminare

Este clar că aceste fructe, legume sau porduse din comerț pentru bebeluși nu pot fi eliminate complet din dieta bebelușilor. Așadar, există câteva sfaturi care ne vor ajuta:

  • Nu hrăniți bebeluți mai multe zile consecutiv cu produse care conțin aceeași legumă. Serviți-le prin rotație.
  • Cu cât dieta e mai variată, cu atât cantitatea de metale grele ingerate este mai mică.
  • Creați o dietă bogată în nutrient precum vitamina C, calciu și fier. Aceste vitamine pot ajuta să compenseze unele dintre efectele negative ale metalelor grele și poate ajuta la evitarea consumului excesiv de metale grele dintr-un anumit aliment.
  • Alegeți opțiuni cu un conținut scăzut de metale grele, precum: cereale pentru sugari din ovăz și alte cereale integrale (cu excepția orezului); fructe proaspete și congelate; mazăre, fasole verde și dovleac; carne de bebeluși; ouă; fasole; piure de mere (nesărat); brânză; și iaurt.
  • Evitați să cumpărați alimente cu orez din comers. În schimb, pregătiți propriul orez și gătiți-l într-o cantitate mare de apă, ca atunci când fierbeți paste. Potrivit FDA, acest lucru poate reduce conținutul de arsenic cu 40 până la 60 la sută.
  • Limitați consumul de suc de mere și suc de struguri al copilului, deoarece testele realizate de Consumer Reports în 2019 au constatat că acestea conțin în general niveluri mai ridicate de arsenic anorganic și plumb decât alte sucuri de fructe.
  • Minimalizați consumul de gustări pentru bebeluși, deoarece acestea au o probabilitate mai mare de a conține metale grele și sunt alimente mai puternic procesate.

Metalele grele sunt prezente în majoritatea produselor alimentare pentru bebeluși. Într-adevăr, sunt cantități mici care se încadrează în limitele impuse de lege, dar cu toate astea, ar putea reprezenta un pericol. Consumul des și pe termen lung de alimente care conțin metale grele pot afecta serios sănătatea. Este cu atât mai important să luăm în serios acest lucru având în vedere că vorbim despre bebeluși care se află în puncte cheie ale dezvoltării. O dietă variată, mâncarea pregătită în casă și limitarea consumului, sunt doar căteva dintre modalitățile prin care părinții se pot asigură că bebelușii sunt în siguranță.

 

SURSE:

https://www.consumerreports.org/babies-kids/baby-food/are-heavy-metal-levels-in-baby-foods-getting-better-a1163977621/?EXTKEY=YSOCIAL_IG&fbclid=PAAaZkKxkCT_aMtVoEhmxRn37Bs_wh4qgEfZk9xBRS_cdzKfqlF0TRwsibwsc_aem_Ae-Ex08BHp6pFddCHWMT-0Mb9lW9oUy92rHmYdm_CCBJZwz-FAGcjR5UkgszMgOTmkk#putting-the-risks-in-perspective

https://edition.cnn.com/2022/08/11/health/homemade-baby-food-toxic-metals-wellness/index.html

https://www.dailymail.co.uk/health/article-12235913/Majority-baby-food-contain-toxic-metals-like-lead-arsenic-cadmium.html

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal