De la 1 ianuarie 2021, toate clădirile noi din UE ar trebui să utilizeze puțină energie sau deloc pentru încălzire, răcire sau apă caldă. Normele UE privind această obligație introduc și o certificare energetică pentru clădiri, astfel încât proprietarii sau locatarii să poată compara și evalua performanța energetică. Aceste reguli fac parte din efortul UE pentru o energie curată.
75% din clădirile din UE sunt ineficiente din punct de vedere energetic, iar 40% din energia consumată în UE este folosită pentru încălzirea și răcirea acestora.
– Sfaturi pentru a evita contaminarea fructelor de mare și a peștelui
În cadrul sesiunii plenare din aprilie, la Strasbourg, deputații europeni au votat în favoarea propunerilor de actualizare a acestor reguli. Principalele modificări ale directivei privind performanța energetică a clădirilor sunt:
• țările UE vor trebui să pregătească strategii naționale pe termen lung pentru a sprijini renovarea clădirilor. Scopul este ca până în 2050 clădirile din UE să nu mai consume energie
• trebuie încurajată utilizarea tehnologiilor inteligente pentru reducerea consumului de energie
• în clădirile noi vor fi necesare puncte de reîncărcare pentru mașinile electrice în locurile de parcare.
Eurodeputatul danez Bendt Bendtsen (PPE), care este responsabil cu direcționarea regulilor actualizate în Parlament, a declarat: `Acum le-am oferit statelor membre instrumentele cu care să facă apartamentele și locuințele mai eficiente din punct de vedere energetic în viitor`.
Acțiunile UE pentru o energie mai curată includ și sursele de energie regenerabile și eficiența energetică a dispozitivelor electrice.
Sursa: europa.eu.
– ANCOM a aprobat cererea RCS&RDS privind serviciile de roaming în SEE
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!