InfoCons a realizat un studiu despre bomboane cu ciocolată , de tip praline. Au fost analizate 26 produse diferite și s-a descoperit că jumătate din cantitatea unei bomboane poate fi alcatuită din zahăr.
Distribuitori / Producători:
1 – S.C. Auchan România S.A., cu următoarele bomboane:
Produse în Polonia:
- Five
- Golden Nut
- Golden Coco
- Almondo
- Pistachio
- Bomboane cu arahide și alune măcinate în ciocolată
Produse în Ungaria:
- Bomboane tiramisu cu aromă de tiramisu și glazură de cacao
- Bomboane de Crăciun cu nuca de cocos
- Bomboane de Crăciun cu aromă de mere și scorțișoară
- Bomboane de Crăciun cu aromă de rom și cacao
- Bomboane de Crăciun – jeleu cu aromă de ananas și glazură de ciocolată
- Bomboane de Crăciun – jeleu cu aromă de ananas și glazură de ciocolată
- Bomboane de Craciun – jeleu cu aromă de mango și glazură de ciocolată
- Bomboane cu bucăți de vișine confiate în ciocolată
2 – ABK Sales SRL, cu producătorul CPA Fabrica de Cofetărie AVK, cu următoarele produse:
- Bomboane cu căpșuni
- Bomboane cu aromă de mentă
- Bomboane cu lapte
3 – Kandia Dulce S.A., cu următoarele produse:
- Laura (Bomboane cu 85% interior cu arome de ciocolată, portocală, mere coapte și glazură de cacao)
- Laura (Bomboane cu 85% interior cu arome de cocos, portocale și ștrudel de mere și glazură de cacao)
4 – Aquaris Veritas S.R.L. / Choco Pack S.R.L. , cu următoarele produse:
- Bomboane de pom cu cacao, învelite în glazură de cacao
- Bomboane de pom – jeleuri cu gust de lămâie, portocale și zmeură învelite în ciocolată
- Bomboane de pom – praline din ciocolată și ciocolată cu lapte umplute cu crema de vanilie și rom – cacao
- Bomboane de pom cu gust de căpșuni, învelite în glazură de cacao
- Bomboane de pom – jeleu cu gust de lămâie, portocale și zmeură, învelite în glazură de cacao
5 – EMIBA Kft, cu următoarele produse:
- Gloria (Bomboane de pom cu gust de nucă de cocoș învelite în glazură de ciocolată)
- Gloria (Bomboane de pom cu gust de caramel învelite în glazură de cacao)
Rezultatele acestui studiu au fost:
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari.
50% dintre produse au avut în conținutul lor 1 singur aditiv alimentar.
42.3% dintre produse au avut în conținutul lor 2 tipuri de aditivi alimentari.
7.7% dintre produse au avut în conținutul lor 3 tipuri de aditivi alimentari.
Au fost găsite 9 tipuri diferite de aditivi alimentari, cei mai întâlniți fiind:
E (Aditiv Alimentar) |
Nr. de produse în care s-a regăsit |
17 |
|
8 |
|
7 |
Click aici pentru a vedea întregul tabel al aditivilor alimentari.
Din punctul de vedere al zaharurilor din glucide, produsele au înregistrat cantități variind între 47.1g și 70.3g per 100g.
Click aici pentru a vedea întreg tabelul cu denumirea produselor și cantitatea zaharurilor din glucide per 100g.
Valoarea energetică de kcal/100g variază între 359kcal și 590 kcal.
Click aici pentru a vedea produsele și valoarea lor energetică.
Este foarte important să știm ce cumpărăm și ce anume conține. Toate produsele studiate au în compoziția lor alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină și făină de soia,lapte praf degresat, gluten, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic și semințe de susan.
‘ Citiți întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra produsul, și mai ales condițiile de păstrare ale acestuia! Trebuie să fim conștienți că zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea ! Ia atitudine ! Alege în cunoștință de cauză !Și nu uitați ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare.’