Ați putea fi tentat să vă descărcați produsele cât mai repede posibil după ce ați ajuns de la supermarket, astfel încât să vă puteți relaxa sau să treceți la alte treburi casnice. Cu toate acestea, dedicarea timpului pentru a menține un frigider organizat va reduce risipa de alimente și riscul de boli de origine alimentară.
Înainte de a-ți putea organiza frigiderul, trebuie să faci un inventar. Un frigider gol este mai ușor de curățat decât un frigider plin. După ce ați scos totul din frigider, ștergeți rafturile și sertarele cu o cârpă.
Depozitarea inteligentă a alimentelor ia în considerare diferitele condiții termice din frigider. Cele mai multe produse rămân proaspete mai mult timp atunci când sunt sigilate, fie în pungi de plastic cu fermoar, pungi reutilizabile de silicon sau recipiente din plastic. Aceste recipiente rețin umiditatea, prevenind deshidratarea produselor și ajută la protejarea produselor sensibile de efectele gazului etilenă. Puteți folosi și pungile produselor din magazinul alimentar. Rafturile inferioare și compartimentele pentru delicatese sunt mai reci decât coșurile de pe ușă și rafturile superioare. Între timp, sertarele Crisper sunt adesea ajustabile pentru a ajusta nivelul de umiditate, în funcție de activitatea din interior.
Pasul 1: Ușa
Deși multe frigidere au compartimente de geam cu formă de ouă care par a fi potrivite pentru aceste produse, acestea nu sunt întotdeauna destul de răcoroase pentru lactate. În schimb, păstrați ușa pentru lucruri care pot tolera temperaturi mai calde, cum ar fi:
- Unt
- Condimente
- Sucuri
- Uleiuri de prăjit
- Băuturi energizante
- Apă
Pasul 2: Coșul de carne/delicatesuri
Această variantă de depozitare este cea mai comună la frigiderele cu uși franceze și congelatoare inferioare, unde coșul de carne/delicatesuri se află de obicei sub sertare. Este o caracteristică utilă, mai ales dacă puteți regla temperatura pentru a găzdui cel mai bine o gamă de alimente – mai rece pentru mezeluri, și mai caldă pentru un platou de aperitive. Produsele alimentare care aparțin coșului sunt:
- Slănină
- Brânzeturi
- Delicatesuri
- Hot dog
Pasul 3: Sertarele Crisper
În aceste compartimente, umiditatea poate fi ajustată de la mare, care este ideală pentru majoritatea legumelor, la scăzută, ideală pentru o mulțime de fructe și unele legume cu coajă subțire cărora le este benefic un aer puțin mai uscat. Următoarea secțiune combină produse care au reacții similare pentru a maximiza prospețimea, chiar dacă sertarele nu sunt reglabile.
În sertarul fără umiditate:
- Mere
- Avocado (copt)
- Struguri
- Ciuperci
- Piersici, pere, prune și nectarine (coapte)
- Ardei
- Pepene galben (copt)
- Dovleac uscat
În sertarul mai umed:
- Broccoli
- Morcovi
- Conopida
- Ceapă verde
- Verdețuri
Puteți păstra fructele și legumele într-un singur sertar de frigider?
Nu este recomandat. Unele produse, inclusiv fructe precum perele, degajă gaze de etilenă, ceea ce face ca broccoli-ul și alte produse sensibile la etilenă să se strice mai repede dacă sunt ținute în apropiere. În general, fructele sunt mai rezistente la umiditatea scăzută, dar multe legume sunt mai rezistente la umiditatea ridicată.
Frigiderile cu uși franceze au orificii de ventilație pe fiecare sertar care vă permit să gestionați aceste medii printr-o circulație bună a aerului. Orificiul de ventilație ar trebui să fie mai deschis pentru a permite mai mult aer să circule prin fructe, în timp ce pentru legume, ar trebui să fie mai închis pentru a menține mai multă umiditate.
Pasul 4: Raftul de jos
De obicei, în centrul frigiderului se află raftul inferior. Acest lucru îl face perfect pentru depozitarea lucrurilor care sunt mai susceptibile la dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi:
- Lapte
- Ouă (în cutia lor originală)
- Pește, carne (crudă) (folosiți tăvi în cazul scurgerilor pentru a evita contaminarea altor alimente)
Pasul 5: Raftul de sus
Raftul de sus, pe de altă parte, este secțiunea cea mai caldă a frigiderului, unde temperaturile pot ajunge adesea la aproximativ 4 grade Celsius. Este prea cald pentru lapte și ouă, dar iaurtul, întrucât este fermentat, tolerează și astfel de temperaturi. Iată lista completă a produselor care ar trebui să fie păstrate pe raftul de sus:
- Dulceața și gemul
- Resturi (cantitățile mari ar trebui împărțite în mai multe recipiente mici pentru a se răci mai repede)
- Untul de arahide
- Alte gustări (cum ar fi hummus și pahare cu fructe)
- Iaurtul
De reținut!
A ști ce se întâmplă în frigider poate preveni stricarea produselor. De asemenea, trebuie să știți ce alimente nu aparțin frigiderului în primul rând.
Printre acestea se numără:
- Banane
- Pâine (congelatorul este în regulă)
- Cafea
- Usturoi
- Ceapă (a se tine departe de cartofi)
- Cartofi (a se tine departe de ceapa)
- Roșii