5 lucruri pe care trebuie să le știi despre îndulcitori

Îndulcitorii au devenit tot mai populari ca alternativă la zahărul tradițional. Fie că vorbim de îndulcitorii naturali sau artificiali, aceștia sunt folosiți de producători cu promisiunea de a oferi gust dulce fără prea multe calorii și fără a afecta nivelurile de zahăr din sânge. Doar că există și reversul medaliei. Deși au mai puține calorii, îndulcitorii pot afecta sănătatea organismului din alte puncte de vedere. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății NU le recomandă celor care vor să scadă în greutate să consume alimente cu îndulcitori artificiali sau naturali. Iată 5 lucruri pe care nu le știai despre înduclitori:

  1. Poți renunța la zahăr fără a-l înlocui cu îndulcitori
  2. Îndulcitorii nu te ajută să slăbești
  3. Îndulcitorii naturali sunt la fel de nesănătoși ca cei artificiali
  4. Bolnavii de diabet pot renunța la îndulcitorii artificiali
  5. Îndulcitorii cresc riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare

 

  1. Poți renunța la zahăr fără a-l înlocui cu îndulcitori

Zahărul este prezent în aproape toate alimentele pe care le regăsim în supermarket. În cantități exagerate, zahărul ne poate afecta sănătatea.

  • Diabet de tip 2: Aportul ridicat de zahăr poate duce la rezistență la insulină, o afecțiune în care celulele nu mai pot utiliza eficient insulina pentru a procesa zahărul din sânge.
  • Obezitate: Zahărul adaugă calorii fără a furniza substanțe nutritive esențiale și poate duce la creșterea apetitului și consumului excesiv de alimente.
  • Boli de inimă:. Un aport ridicat de zahăr poate contribui la creșterea nivelului de trigliceride din sânge, creșterea tensiunii arteriale și dezvoltarea rezistenței la insulină, toate acestea fiind factori de risc pentru boli de inimă.
  • Carie dentară: Consumul frecvent de zahăr alimentează bacteriile din cavitatea orală, care produc acizi ce pot deteriora smalțul și duce la apariția cariilor dentare.
  • Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD): Această afecțiune este caracterizată de acumularea de grăsime în ficat și poate duce la inflamație, cicatrizare și disfuncție hepatică.
  • Afecțiuni metabolice: Consumul excesiv de zahăr poate contribui la dezechilibre metabolice, cum ar fi creșterea nivelului de glucoză în sânge și disfuncția hormonală.

 

Există multe moduri diferite în care zahărul poate fi menționat pe etichetele ingredientelor: sucroză glucoză fructoză maltoză suc de fructe melasă starch hidrolizat zahăr invertit sirop de porumb miere.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum maxim de zahăr adăugat de aproximativ 25 de grame pe zi pentru un adult. Aceasta reprezintă aproximativ 6 lingurițe de zahăr.

Pentru iubitorii de dulciuri, scăderea consumului de zahăr este o adevărată provocare să se încadreze în această cantitate, așa că mulți înlocuiesc zahărul tradiționale cu îndulcitori, care fac mult mai mult rău. Partea bună este că există variant prin care pot reduce consumul de zahăr fără să consume îndulcitori:

  • Micul dejun – cereale simple din biscuiți de grâu, cereale simple din fulgi integrali, muesli fără adaos de zahăr, fulgi de ovăz simpli, pâine integrală prăjită, iaurt natural simplu cu fructe tăiate cubulețe deasupra
  • Gustări – batoane de cereal, băutură instant cu ciocolată mai puțin caloric, biscuiți din ovăz, biscuiți din fulgi de ovăz

 

  1. Îndulcitorii nu te ajută să slăbești

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea îndulcitorii fără zahăr pentru controlul greutății corporale. Recomandarea se bazează pe rezultatele unei revizuiri sistematice a evidențelor disponibile, care sugerează că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr nu aduce niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Rezultatele revizuirii sugerează că există posibile efecte nedorite ale utilizării pe termen lung a îndulcitorilor, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

Recomandarea OMS este valabilă tuturor oamenilor, cu excepția celor cu diabet și include toți îndulcitorii fără zahăr sintetici și naturali sau modificați, care nu sunt clasificați ca zaharuri și se găsesc în alimente și băuturi produse.

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală și igienă care conțin NSS, precum pastă de dinți, cremă de piele și medicamente.

 

  1. Îndulcitorii naturali sunt la fel de nesănătoși ca cei artificiali

Îndulcitorii naturali se găsesc în mod natural în alimente. Îi cunoaștem sub denumirile de glucoza și fructoza. Îndulcitorii artificiali sunt fabricați în laborator.

Îndulcitori naturali:

aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu conține calorii și nu afectează nivelul de zahăr din sânge.

Îndulcitorii artificiali:

 

  1. Bolnavii de diabet pot renunța la îndulcitorii artificali

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, îndulcitorii nu sunt o opțiune foarte bună pentru bolnavii de diabet. Recomandarea se aplică tuturor oamenilor, cu excepția persoanelor cu diabet preexistent, și include toți îndulcitorii non-nutritivi sintetici și naturali sau modificați care nu sunt clasificați ca zaharuri găsite în alimente și băuturi fabricate sau vândute separat pentru a fi adăugate de consumatori în alimente și băuturi. Este important ca persoanele cu diabet să monitorizeze în totalitate aportul de carbohidrați, inclusiv îndulcitorii, deoarece aceștia pot contribui la numărul total de carbohidrați consumați.

 

  1. Îndulcitorii cresc riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că îndulcitorii ar putea crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

“Îndulcitorii nu sunt factori esențiali din alimentație și nu au valoare nutritive. Oamenii ar trebui să reducă dulceața din alimentație în totalitate, începând de la o vârstă fragedă, pentru a-și îmbunătăți sănătatea “, a declarat Francesco Branca, directorul pentru nutriție și siguranța alimentară al OMS.

Un studiu realizat în 2022 de către NutriNet-Santé pe 103.388 de participanți (vârsta medie 42,2±14,4 ani, 79,8% femei, 904.206 ani-personă), a analizat aportul alimentar și consumul de îndulcitori artificiali au fost evaluați prin intermediul repetatelor jurnale alimentare de 24 de ore, incluzând și mărcile produselor industriale.

Studiul a concluzionat că, consumul total de îndulcitori artificiali a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Îndulcitorii artificiali au fost mai ales asociați cu riscul de boală cerebrovasculară (777 evenimente). Consumul de aspartam a fost asociat cu un risc crescut de evenimente cerebrovasculare, iar acesulfam de potasiu și sucraloză au fost asociați cu un risc crescut de boală coronariană (730 evenimente). Concluziile acestui studiu sugerează o posibilă asociere directă între consumul crescut de îndulcitori artificiali (în special aspartam, acesulfam de potasiu și sucraloză) și creșterea riscului de boli cardiovasculare. Îndulcitorii artificiali sunt prezenți în mii de mărci alimentare și băuturi din întreaga lume, totuși aceștia rămân un subiect controversat și sunt în prezent reevaluați de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții de sănătate.

În concluzie, există mai multe aspecte importante de luat în considerare în ceea ce privește utilizarea îndulcitorilor. În primul rând, renunțarea la zahăr și înlocuirea acestuia cu îndulcitori nu este întotdeauna o alegere sănătoasă, deoarece îndulcitorii pot avea efecte negative asupra sănătății. De asemenea, utilizarea îndulcitorilor nu pare să fie eficientă în pierderea în greutate pe termen lung. Este important să fim conștienți că îndulcitorii naturali nu sunt neapărat mai sănătoși decât cei artificiali, deoarece ambii pot avea impact asupra organismului. În cazul persoanelor cu diabet, renunțarea la îndulcitorii artificiali poate fi o opțiune, dar este crucial să monitorizăm în continuare aportul total de carbohidrați. Studiile sugerează că există o posibilă legătură între consumul crescut de îndulcitori și riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. În cele din urmă, decizia privind utilizarea îndulcitorilor ar trebui să fie luată cu prudență, iar adoptarea unei alimentații echilibrate și sănătoase în general rămâne cea mai bună opțiune pentru menținerea sănătății noastre.

 

 

SURSE :

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/artificial-sweeteners/faq-20058038

https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/who-says-no-to-non-sugar-sweeteners-in-latest-guidelines-4-important-things-to-know-101684302762633.html

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/how-to-cut-down-on-sugar-in-your-diet/

https://www.marketwatch.com/story/world-health-organization-warns-against-use-of-non-sugar-sweeteners-says-they-may-increase-risk-of-diabetes-heart-issues-and-mortality-in-adults-38d1d4ae

https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal