43% din suprafața Uniunii Europene este acoperită de păduri

Astăzi este Ziua Internațională a Pădurilor, care este sărbătorită în fiecare an la 21 martie pentru a crește gradul de conștientizare a importanței pădurilor de toate tipurile.

Uniunea Europeană (UE) a avut aproape 182 milioane de hectare de păduri și alte terenuri împădurite în 2015, ceea ce corespundea 43% din suprafața sa. Terenurile împădurite acoperă o proporție puțin mai mare decât terenul utilizat pentru agricultură (aproximativ 41%).

În șapte state membre ale UE, mai mult de jumătate din suprafețele de teren au fost împădurite în 2015. Peste trei sferturi din suprafața terenurilor a fost împădurită în Finlanda și Suedia, în timp ce Slovenia a raportat 63%. Celelalte patru state membre ale UE, fiecare cu o cotă de 54-56%, au fost Estonia, Letonia, Spania și Portugalia.

Suedia a raportat cea mai mare suprafață împădurită în 2015 (30,5 milioane de hectare), urmată de Spania (27,6 milioane de hectare) și Finlanda (23,0 milioane de hectare). Din suprafața totală a UE acoperită de terenuri împădurite în 2015, Suedia și Finlanda au reprezentat împreună 29,4%.

Suprafața forestieră ca proporție din suprafața totală a terenului este un indicator global al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU (SDG). Acesta este, de asemenea, inclus în setul de indicatori SDG ai UE utilizați pentru monitorizarea progresului către SDG în contextul UE.

Datele sursă sunt aici. Statisticile privind acoperirea pădurilor sunt preluate dintr-un sondaj de cinci ani, iar următorul studiu va fi în 2020.

Pădurile joacă un rol semnificativ în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES). Pădurile UE au absorbit 417 milioane de tone de echivalent CO2 în 2016, reprezentând aproximativ 9% din totalul emisiilor de GES (4 441 milioane tone), comparativ cu mai puțin de 7% (375 milioane de tone) în 1990.

Comparativ cu emisiile de gaze cu efect de seră ale fiecărui stat membru, în anul 2016 terenurile forestiere au absorbit peste 70% din echivalentul de CO2 în Suedia (74%) și peste 50% în Finlanda (56%) și Lituania (53%).

Sursa: ec.europa.eu

Citește și:

Protejați Pădurea

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal