Începând din acest an, Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie Ziua internationala de constientizare asupra risipei si pierderilor de alimente.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în colaborare cu InfoCons sub egida Proiectului `Respect mâncării!` organizeaza la sediul instituției evenimentul `Stop deșeurilor și risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!`, în cadrul căruia va fi demarată campania de informare și conștientizare asupra efectelor majore și pe termen lung ale risipei de alimente `Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!`.

9 Sfaturi pentru reducerea risipei alimentare !!!

1. Cumpara inteligent in cantitati moderate!

  • Nu faceti cumparaturi atunci cand sunteti infometat;
  • Ganditi-va bine inainte de a achizitiona produse la oferta de genul “2 la pret de 1`

2. Invata sa utilizezi mai bine resturile alimentare!

  • Painea ramasa poate fi utlizata pentru crutoane;
  • Resturile de la legume le poti transforma in concentrat de legume;
  • Partile neutilizate de la peste le puteti transforma intr-o supa concentrata;

3. Verifica ce ai in casa si planifica-ti mesele in concordanta!

  • Gandeste-te la un meniu saptamanal si realizeaza o lista de cumparaturi;
  • Inainte de a face lista de cumparaturi verifica ce ai deja in casa;
  • 43% din cazurile in care mancarea este risipita este din cazua faptului ca aceasta se strica.

4. Cumpara legume si fructe care arata mai putin bine, deoarece au aceleasi proprietati!

  • Multe legume si fructe sunt aruncate din cauza marimii, formei sau culorii pe care le au, insa majoritatea sunt perfecte pentru a fi consumate avand aceleasi proprietati ca si cele cu aspect placut.

5. Planifica-ti portiile!

  • Cerealele cat si alte alimente isi schimba forma atunci cand sunt preparate;
  • Pentru carne, peste si alte legume utilizati propria palma, pumn sau caus al mainii pentru cantitatile potrivite.

6. Atentie la modul de pastrare si depozitare al alimentelor!

  • Folositi casserole din sticla sau otel inoxidabil pentru pastrarea alimentelor;
  • Nu pastrati legumele si fructele in saci de plastic inchisi etans;
  • Folositi etichete pentru marcarea produselor din congelator.

7. Citeste eticheta si fa diferente intre: “`A se consuma de preferință înainte de….` “ si “A se consuma până la…..`!

  • 40% dintre cetatenii europeni sunt confuzi in citirea termenului de expirare al unui produs;
  • “a se consuma pana la…` – produse perisabile : carne, peste, salate gata preparate;
  • “a se consuma de preferinta inainte de..` produse congelate, uscate sau aflate in conserva.

8. Transforma deseurile alimentare in compost !

  • 40% din resturile alimentare din casa pot fi comostabile;
  • Compostul facut in propia casa este perfect pentru plantele din balcon.

9. Imparte cu ceilalti mancarea ramasa !

  • Daca ati preparat prea multa mancare o impartiti in mai multe portii si o congelati pentru a o consuma ulterior;
  • Invita-ti prietenii la masa;
  • Folosesti mancarea ramasa pentru a o oferi colegilor a doua zi.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal