Peste 171 de milioane de hectare de pământ de pe suprafața Uniunii Europene au fost folosite pentru producția agricolă în 2016, echivalentul a aproape 40% din totalul suprafețelor de pământ din UE. Pe această suprafață s-au regăsit în jur de 10.3 milioane de ferme și de fermieri.
33% din totalul fermelor s-au aflat în România, de departe lider la acest capitol, cu aproape 20 de procente mai mult decât țara de pe poziția secundă, Polonia (14%).
-Europa trebuie să-și dezvolte latura inovatoare
Deși numeroase, marea majoritate a fermelor din UE au o suprafață mică, sub 5 hectare pentru 65% din totalul acestora. Cu toate acestea, fermele foarte mari, de peste 50 de hectare, aflate în proporție de numai 7%, acoperă mai mult de 2 treimi din suprafața arabilă a Uniunii Europene. Acest contrast se observă și pe teritoriul țării noastre, unde 9 din 10 ferme au suprafețe mai mici de 5 hectare (92% din totalul de 3.1 milioane de ferme), însă fermele care depășesc 50 de hectare, deși sunt în număr foarte mic (0.5%), acoperă mai mult de jumătate din suprafața arabilă a țării.
Numărul mare de ferme este însă administrat de o populație îmbătrânită a fermierilor, 44.3% din fermierii români fiind în vârstă de 65 de ani sau chiar mai bătrâni. Doar Portugalia (cu peste 50%) și Cipru (44.6%) ne depășesc la acest capitol.
Sursa: eurostat.
-Află cine se alătura familiei de ambasadori InfoCons!
-Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
-Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!