Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor – Iulia Fuior – Preşedinte APC INFO-SCUT Suceava

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost proclamată și prin Rezoluția nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată ‘Principiile directoare pentru protecția consumatorilor’.

Pornind de la tema zilei, și la noi în țară, în multe orașe, comune, sunt organizate numeroase evenimente, precum seminarii, acțiuni de informare în școli și piețe, supermarketuri etc., pentru creșterea gradului de conștientizare a drepturilor de care beneficiază consumatorii și stimularea acestora de a acționa în acord cu aceste drepturi, pentru a fi informați corect și transparent.

În România o legislație în acest domeniu, o regăsim de abia după anul 1990, adoptarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992, privind protecția consumatorilor, reprezentând primul act care a statuat, în țara noastră, drepturile consumatorilor, cadrul instituțional și asociativ în care acestea pot fi exercitate și apărate, precum și sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării dispozițiilor legale.

Noi APC INFO-SCUT Suceava ţinem cont de cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor care au fost extinse de Organizaţia Internaţională a Consumatorilor la opt drepturi, la cele patru adăugându-se: dreptul la despăgubire; dreptul la un mediu înconjurător sănătos; dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor vitale şi dreptul la educare.

Indiferent de situatie sau domeniu, consumatorii au drepturi, fapt pentru care sărbătorim 15 Martie 2017, cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, zi care marchează aducerea la cunoştinţă publică a importanţei cunoaşteri şi protejării drepturilor cetătenilor în calitatea lor de consumatori.

Cu respect şi consideraţie,

Iulia Fuior – Preşedinte APC INFO-SCUT Suceava

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal