Vindecăm răceala cu zahăr și E-uri?! Un plic de răceală poate conține până la 87% zahăr!

Plicuri de raceala

InfoCons te ajută să fii informat! Cu toții suntem, din când în când, încercați de răceli ori gripe provocate de schimbările bruște de temperatură. În acele momente, căutăm o soluție prin care să ne recăpătăm puterile, iar plicul de răceală pare că ar putea să ne rezolve problema. Știm, însă, ce consumăm cu adevărat?! Un plic împotriva răcelii conține până la 12,6 grame de zahăr, altfel spus, consumăm echivalentul a două lingurițe și jumătate de zahăr.

 

Până la 87% zahăr într-un plic de răceală!

 

Studiul demarat de InfoCons în 2018, repetat în 2019 și continuat în acest an pe baza etichetelor a 20 de produse tip plic de răceală (soluție pulbere pentru suspensie orală), arată că procentajul la care poate ajunge cantitatea de zahăr dintr-un asemenea plic este covârșitoare. Mai mult zahăr decât ne imaginăm!

            Un plic împotriva răcelii poate conține pâna la 87% zahăr, media fiind 36%, în condițiile în care unele etichete nu furnizează informații cu privire la cantitatea de zahăr conținută de produs. Să ne așteptăm, deci, la o medie mai mare?!

Denumire Tip Zahăr (g/per plic) (2021) Zahăr (g/per plic) (2019) Zahăr (g/per plic) (2018)
Theraflu EXTRA Raceala si Gripa 12.6 12.6 12.6
Theraflu SINUS Raceala si Gripa 12.6 12.6 12.6
Fervex Pentru adulti 11.5 11.5 11.5
Coldrex MaxGrip Fructe de padure& Mentol 5 5 5
Coldrex MaxGrip Lemon 3.725 4 3.72
Coldrex Lemon 2.9 2.9 2.9
Coldrex Honey & Lemon 2.468 2.468 2.468
Coldrex Răceală și Tuse 2.1 2.1 Nu este menționat pe etichetă
Tantumgrip Portocala 2 2 2
Coldrex Junior HotRem 1.862 1.8 Nu este menționat pe etichetă
Tantumgrip Lamaie & Miere 1.8 1.8 1.8
Tantumgrip Lamaie 1.8 1.8 1.8
Propolis C Răceală și Gripă pentru copii 0 0 Nu este menționat pe etichetă
Fervex Pentru copii, fără zahăr 0 Nu este menționat pe etichetă Nu este menționat pe etichetă
Propolis C Răceală și Gripă pentru adulți 0 Nu este menționat pe etichetă Nu este menționat pe etichetă
Faringo Hot Drink Nu este menționat pe etichetă Nu este menționat pe etichetă 11.926
Modafen Hot Drink Nu este menționat pe etichetă Nu este menționat pe etichetă 2.7
Gripovit Max C Nu este menționat pe etichetă Nu este menționat pe etichetă Nu este menționat pe etichetă
Gripovit Junior Nu este menționat pe etichetă Nu este menționat pe etichetă Nu este menționat pe etichetă
Revigrip Hot Lemon Max 2 g zaharoză; 17 mg aspartam 2g zaharoză, 17mg aspartam 2

 

Aici poate fi accesat tabelul despre cantitatea de zahăr.

            Deși, prin studiile anterioare ale InfoCons- Organizație de Protectie a Consumatorilor, realizate pe aceeași temă, s-a tras un semnal de alarmă, totuși cantitățile exagerate de zahăr nu s-au modificat de-a lungul celor trei ani. Dacă în anul 2018, studiile demarate și efectuate de InfoCons arătau că 79% din etichetele produselor pun la dispoziția consumatorilor informații cu privire la cantiatatea de zahăr conținută, în anul 2021 situația se schimbă, dar nu într-un mod considerabil. Recentul studiu dezvăluie o creștere infimă de un procent a includerii cantității de zahăr pe etichetele plicurilor de răceală.

 

Un plic de răceală poate conține până la 9 E-uri!

 

        Conform studiului realizat în 2021, un plic de răceală poate conține până la 9 E-uri. În medie,  un astfel de plic ajunge la o cantitate de 4 E-uri. Cel mai des întâlniți aditivi în plicurile împotriva răcelii sunt E100, E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).

Aici poate fi accesat tabelul despre cantitatea de E-uri.

Zahăr, E-uri și…sodiu! Același studiu arată că un plic de răceala poate conține până la 135,8 mg de sodiu. În medie, un asemenea plic conține 53,6 mg de sodiu (0,0536 g), în condițiile în care pe unele etichete nu era prezentă această informație.

2 lingurițe și jumătate de zahăr și pâna la 9 E-uri – „sănătate” curată! Noi, consumatorii, avem datoria de a citi etichetele produselor înainte de achiziționare, pentru a ști exact ce consumăm! Data viitoare, trebuie să ne gândim de două ori înainte dacă vrem să ne vindecăm cu sau fără o cantitate exagerată de zahăr și  E-uri!

Aici poate fi accesat tabelul despre cantitatea de sodiu.

Sorin Mierlea - presedintele InfoCons”Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi : puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap.”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

 

Preluări media:

Capital:

Impact:

Libertatea.ro:

Observatorulph.ro:

BZB.ro:

ZiareLive.ro:

Ziare.com:

Ziarul Unirea:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal