Uniunea de securitate: Comisia recomandă deschiderea negocierilor cu Japonia privind transferul datelor de înregistrare a numelui pasagerilor

UE și Japonia sunt parteneri strategici de lungă durată, inclusiv în lupta împotriva terorismului și a infracțiunilor grave, așa cum este reafirmat în Acordul de parteneriat strategic UE-Japonia semnat în iulie 2018. Acordul de parteneriat încurajează în mod specific ambele părți să utilizeze ` instrumente disponibile, precum înregistrări ale numelui pasagerilor pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism și a crimelor grave `. Deschiderea negocierilor pentru un acord PNR UE-Japonia evidențiază în continuare parteneriatul strategic esențial dintre UE și Japonia.

Citește și:

Emisiile de CO2 ale autoturismelor rămân o problemă pentru UE

Recomandarea Comisiei de a începe negocierile cu Japonia pentru transferul datelor pasagerilor care zboară între UE și Japonia va asigura că un viitor acord:

· Reglementează transferul și utilizarea datelor PNR în scopul exclusiv de prevenire și combatere a terorismului și a altor infracțiuni transnaționale grave;

· Stabilește garanțiile și controalele necesare cu privire la protecția datelor cu caracter personal, drepturile fundamentale și libertățile persoanelor, în conformitate cu cerințele stabilite în jurisprudența Curții de Justiție;

· Limită accesul și procesarea datelor PNR exclusiv la prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a terorismului și a altor infracțiuni transnaționale grave;

· Asigură drepturile unei căi de atac administrative și judiciare eficiente pentru pasageri, fără discriminare.

Citește și:

Nantes este Capitala Europeană a Inovării 2019

La începutul acestui an, Comisia a adoptat o decizie de adecvare cu privire la Japonia, permițând datelor personale să curgă liber între cele două economii pe baza unor garanții de protecție puternice.

Consiliul revine acum recomandării și adoptă o decizie care autorizează Comisia să deschidă negocieri cu Japonia. Acordul final va fi încheiat de Consiliu după ce va obține acordul Parlamentului European.

Comisia va informa atât Consiliul, cât și Parlamentul cu privire la evoluția negocierilor.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal