UE este lider în comerțul mondial cu produse agroalimentare

Într-un raport, UE confirmă, pentru încă un an, poziția sa de lider mondial în domeniul exporturilor mondiale de produse agroalimentare, exporturile UE ajungând în 2018 la 138 de miliarde de euro.

Produsele agricole reprezintă o proporție solidă de 7 % din valoarea totală a mărfurilor exportate de UE în 2018, ocupând locul patru după utilaje, alte produse prelucrate și produse chimice. Agricultura și sectoarele și serviciile legate de alimentație asigură împreună aproape 44 de milioane de locuri de muncă în UE. Lanțul de producție și prelucrare a alimentelor reprezintă 7,5 % din ocuparea forței de muncă și 3,7 % din valoarea adăugată totală la nivelul UE.

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

Primele cinci destinații pentru produsele agroalimentare exportate de Uniunea Europeană continuă să fie Statele Unite, China, Elveția, Japonia și Rusia, care reprezintă 40 % din exporturile UE. Pe lângă negocierea acordurilor comerciale care oferă noi oportunități agricultorilor din UE, Comisia Europeană ajută exportatorii Uniunii să intre pe noi piețe și să beneficieze de posibilități de afaceri prin activități de promovare, inclusiv prin misiuni la nivel înalt conduse de comisarul Hogan. În 2018 și 2019, comisarul Hogan a însoțit producătorii UE în China, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

Vinurile și vermutul continuă să domine coșul de produse exportate, iar băuturile spirtoase și lichiorurile ocupă al doilea loc, urmate apoi de alimentele pentru sugari și diverse preparate alimentare, de ciocolată, paste făinoase și produse de patiserie.

În ceea ce privește importurile, raportul concluzionează că UE a devenit al doilea importator de produse agroalimentare din lume, valoarea importurilor sale ridicându-se la 116 miliarde de euro, ceea ce aduce balanța comercială a UE pentru acest sector la un rezultat net pozitiv de 22 de miliarde de euro.

Citește și:

Rechizitele si uniformele scolare verificate de comisarii ANPC

UE importă în principal trei tipuri de produse: produse care nu se produc în UE (sau care se produc aici doar într-o mică măsură), cum ar fi fructele tropicale, cafeaua și fructele proaspete sau uscate (reprezentând 23,4 % din importuri în 2018); produse care sunt destinate pentru hrana animalelor (inclusiv turte de oleaginoase și soia, care însumează 10,8 % din importuri); și produse utilizate ca ingrediente în prelucrarea ulterioară (cum ar fi uleiul de palmier).

Importurile din SUA au înregistrat cea mai rapidă creștere în 2018, cu un procent de 10 %, ceea ce face ca această țară să devină principalul furnizor de produse agroalimentare al UE.

Raportul complet include și o imagine de ansamblu a performanțelor comerciale ale principalilor parteneri ai UE (Statele Unite, China, Brazilia, Japonia și Rusia) și a fluxurilor comerciale ale acestora cu UE, precum și un capitol privind comerțul și cooperarea cu țările cel mai puțin dezvoltate.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal