UE desfășoară cel mai important exercițiu al său din cadrul Mecanismului de protecție civilă

MODEX România este cel mai important exercițiu medical de urgență desfășurat vreodată în UE.

Citește și:

Cum ne asiguram si….de ce? – SuperConsumatorul

Exercițiul Modex România 2018 este cel mai important exercițiu medical desfășurat vreodată în cadrul mecanismului de protecție civilă al UEși are loc în România, la București, până la 18 octombrie 2018. Simularea va mobiliza peste 1 000 de persoane și va implica echipe medicale din Austria, Germania, Italia, România, Slovacia, Suedia, Norvegia și Israel, precum și experți din alte state participante la mecanism.

Simularea

Exercițiul simulează un cutremur cu o magnitudine de 7,5 grade care afectează Bucureștiul, provocând deteriorarea pe scară largă a infrastructurilor și un număr mare de răniți. În cadrul exercițiului, capacitățile naționale sunt depășite și România activează mecanismul de protecție civilă al UE, prin care se acordă asistență din partea țărilor participante. Este necesar să fie instituite servicii de căutare și salvare și echipe medicale în zonele urbane, precum și avioane pentru evacuarea persoanelor rănite către locuri sigure din România și din alte state membre ale UE.

Scopul acestei simulări este de a evalua, în condiții concrete de teren, dacă echipele medicale și experții sunt în măsură să asigure coordonarea operațională între echipele din diferite țări.

Citește și:

Beneficiile consumului de avocado

Context

Exercițiile de simulare ale UE au fost concepute pentru a îmbunătăți cooperarea operațională în materie de asistență în domeniul protecției civile. Prin urmare, se pot testa planificarea pentru situații de urgență, procedurile de luare a deciziilor, comunicarea către public și mass-media în situații de urgență majoră și se pot identifica necesitățile viitoare de formare profesională și lacunele operaționale.

Acest exercițiu este al cincilea și ultimul exercițiu din perioada 2017-2018. Exercițiile anterioare au avut loc în Regatul Unit, Danemarca, Bulgaria și Austria. Exercițiile la nivelul UE sunt organizate de țările participante la mecanism, cu o contribuție financiară din partea Comisiei.

Mecanismul de protecție civilă facilitează cooperarea în ceea ce privește răspunsul în caz de dezastre între 34 de state (UE 28, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și Turcia). Țările participante pun în comun resursele disponibile pentru țările afectate de dezastre din întreaga lume. Atunci când este activat, mecanismul asigură coordonarea asistenței în interiorul și în exteriorul UE. Comisia gestionează mecanismul prin intermediul Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC).

Citește și:

Ce reprezintă E1450 – Octenul succinat de amidon ?

Mecanismul a fost activat în cazul unora dintre dezastrele cele mai devastatoare care au lovit planeta în ultimii ani, cum ar fi cutremurul din Haiti (2010), tsunamiul din Japonia (2011), taifunul Haiyan care a lovit Filipine (2013), epidemia de Ebola (2014), conflictul din Ucraina (2014), cutremurul din Nepal (2015), precum și numeroase inundații și incendii forestiere din Europa.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal