Comisia Europeană a aprobat astăzi acordarea unui ajutor bugetar de 14,35 milioane EUR pentru a contribui la realizarea reformelor atât de necesare urmărite de noul guvern moldovenesc. Acest sprijin va sprijini reforma poliției, lupta împotriva corupției și lupta împotriva spălării banilor, modernizarea sectorului energetic și o politică de finanțare publică mai eficientă și transparentă. Această nouă plată urmează plățile efectuate în iulie 2019 pentru sprijin bugetar (14,54 milioane EUR), prima tranșă a asistenței macrofinanciare anunțate recent (30 de milioane EUR) și a Consiliului Europei. Asociația UE-Moldova din 30 septembrie 2019.
Ca amintire, Comisia și-a reluat plățile de sprijin bugetar către Republica Moldova în iulie a acestui an, după o perioadă de suspendare a plăților de aproape doi ani din cauza deteriorării situației. a statului de drept din țară. În urma schimbării guvernului din iunie 2019, autoritățile moldovenești s-au angajat într-un proces extins de reforme structurale substanțiale, îndeplinind astfel condițiile necesare pentru ca UE să reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanțială. favoarea Republicii Moldova.
UE recunoaște pașii importanți făcuți de guvern pentru a aborda politizarea ridicată a instituțiilor publice, corupția și lipsa de independență a serviciilor judiciare și de urmărire penală. Datorită acestor măsuri, guvernul de coaliție a răspuns la multe dintre preocupările UE care au fost deja incluse în concluziile Consiliului din 26 februarie 2018. Evoluții pozitive au fost notate în special pentru reformele sistemului electoral, proiectul Legea de reformă a Curții Supreme și legislația procurorului general. În plus, Republica Moldova a solicitat și avizul Comisiei de la Veneția cu privire la proiectele sale de legi, care este un pas pozitiv. De asemenea, consultările publice rămân importante. Noul guvern a restabilit relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). La 20 septembrie, FMI a finalizat a patra și a cincea revizuire a programului său pentru Moldova.
Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situația politică și să evalueze îndeplinirea condițiilor înaintea plăților viitoare pentru sprijin bugetar.
Sursa:Comisia Europeana
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!