Tu stii cum la ce trebuie sa fii atent atunci cand achizitionezi bijuterii?

Fie ca doriti sa faceti un cadou deosebit prietenei sau sotiei, fie ca va pregatatiti de casatorie, doriti sa faceti o investitie sau pur si simplu va plac bijuteriile, fiecare dintre consumatori poate ajunge la un moment dat in situatia de a cumpara obiecte din metal pretios sau pietre pretioase. Desigur, fata de toate celelalte produse pe care le cumparam in mod frecvent, piata bijuteriilor implica preturi ridicate, prin urmare atentia spre informare si detalii trebuie sa fie cu atat mai mare.

Trebuie retinut ca proportional cu pretul si prejudiciile ce pot aparea sunt cu atat mai semnificative din punct de vedere financiar.

Cum va pregatiti inainte de achizitionare?

Fie ca doriti sa cumparati o bijuterie, un ceas din aur sau o piatra scumpa exista o serie de etape ce trebuiesc urmarite inainte de achizitionarea propriu-zisa.

 Motivatia

Primul pas ce trebuie urmarit atunci cand vreti sa cumparati astfel de produs este sa va decideti ce anume cautati sa cumperati. Intrucat discutam de obiecte scumpe, desigur raspunsul la intrebarea `CE VREAU?` trebuie sa urmareasca de fapt tipul produsului pe care doriti sa il achizitionati si suma de bani de care dispuneti.

Informarea

Odata ce v-ati decis ce anume cautati sa achizitionati, urmeaza sa vainformati cum si ce poate oferi piata in conformitate cu cerintele dvs. Informati-va despre preturi, calitate, confidentialitatea comerciantilor. Piata metalelor pretioase si a pietrelor pretioase este o piata deschisa, lipsita de bariere comerciale, de aceea informarea poarta un rol esential inainte de cumpararea propriu-zisa. Fie ca utilizati ca mijloc de informare materiale din reviste, reclame, internet sau sfaturile altora, cel mai important lucru care trebuie luat in considerare atunci cand cumparati acest tip de produse este increderea pe care o ofera furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu unul din lucrurile de care trebuie sa tineti seama, referitor la increderea conferita de furnizor este autorizatia ANPC. Desfasurarea de operatiuni cu metale pretioase si pietre pretioase necesita, conform legii, o autorizare prealabila, iar autorizatia (sau o copie a sa) trebuie sa fie afisata intr-un loc vizibil, in interiorul magazinului.

Alegerea

Dupa informarea cat mai precisa a tipului de produse oferit de piata romaneasca, alaturi de preturile practicate de comercianti, trebuie sa realizati o alegere referitoare la operatorul de la care doriti sa achizitionati produsul. Alegerea nu trebuie facuta arbitrar si nu este recomandata cumpararea fara o informare in prealabil despre acelasi produs la diferiti comercianti.

RETINETI !

Verificati inainte sa cumparati – Merita intotdeauna sa comparati preturile. Uitati-va daca livrarea sau service-ul dupa vanzare sunt incluse in pret (service-ul poate include servicii suplimentare ulterioare cumpararii, de exemplu largirea sau micsorarea verighetelor, scurtarea unui lant etc.). Nu va lasati atrasi de oferte cu pret bun doar daca faceti achizitia repede.

Cumpararea

Intrucat sumele necesare achizitionarii de produse din metale pretioase si pietre pretioase pot fi foarte mari, majoritatea comerciantilor ofera posibilitatea de plata cu cardul sau chiar prin ordin de plata. Desigur plata se poate realiza si cu bani in numerar dar daca suma este foarte mare recomandarea este sa incercati o metoda mai simpla, care sa nu necesite vehicularea de sume importante asupra dvs.

RETINETI !

Vanzarea trebuie insotita de bon fiscal sau factura fiscala conform legii.

Verificati restul dumneavoastra inainte de a parasi magazinul.

Daca utilizati un card de credit nu dati codul PIN nimanui si nu permiteti altor persoane sa vada ce cod folositi.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Sursa: www.anpc.gov.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal