Trasabilitatea produselor ecologice – UE implementează un nou sistem de certificare electronică

Din 19 Aprilie 2017 a devenit aplicabil un nou sistem de certificare electronică, menit să îmbunătățească monitorizarea importurilor de produse ecologice, care face din UE un lider mondial în domeniul trasabilității și al colectării de date fiabile privind comerțul cu aceste produse.

Acest sistem inovator de e-certificare va contribui la consolidarea dispozițiilor privind siguranța produselor alimentare și la reducerea fraudelor potențiale. El va reduce, de asemenea, sarcina administrativă a operatorilor și autorităților și va furniza date statistice mult mai cuprinzătoare cu privire la importurile de produse ecologice.

Atât certificarea pe suport de hârtie, cât și e-certificarea vor fi utilizate pe durata unei perioade de tranziție de 6 luni. Începând din 19 octombrie 2017, importurile de produse ecologice vor fi acoperite doar prin e-certificare.

Comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat:

`Angajamentul nostru față de o certificare și față de măsuri de inspecție stringente constituie o componentă importantă a standardelor de siguranță a produselor alimentare ale UE. Aceste standarde înalte ne-au permis să devenim cei mai buni furnizori de produse alimentare din lume, însă trebuie să depunem eforturi continue pentru a găsi modalități noi și superioare de a obține rezultate și mai bune. Aceste noi reguli vor îmbunătăți trasabilitatea produselor ecologice, care reprezintă o importantă piață în creștere.`

În practică, modificările vor necesita adăugarea acestor certificate de import la Sistemul de control al comerțului și de expertiză (TRACES) – sistemul electronic existent al UE pentru urmărirea deplasării produselor alimentare pe teritoriul UE.

Accesibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, sistemul TRACES a arătat că facilitează comerțul permițând partenerilor comerciali și autorităților competente să obțină cu ușurință informații privind deplasarea transporturilor lor de produse și accelerând procedurile administrative. El s-a dovedit, de asemenea, a fi un instrument neprețuit pentru facilitarea reacțiilor rapide la amenințările privind sănătatea prin urmărirea deplasărilor transporturilor de produse și facilitarea gestionării riscurilor prezentate de transporturile respinse.

Context

În urma recomandărilor Curții de Conturi Europene și a unei cereri din partea statelor membre de a aborda îngrijorările referitoare la monitorizarea deplasării produselor ecologice și coerența controalelor la import, noile reguli vizează ameliorarea trasabilității produselor ecologice și reducerea fraudelor potențiale.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1842 al Comisiei a fost publicat la 14 octombrie 2016, modificând Regulamentul (CE) nr. 1235/2008 în ceea ce privește certificatul de inspecție electronic pentru produsele ecologice importate și anumite alte elemente, precum și Regulamentul (CE) nr. 889/2008 în ceea ce privește cerințele referitoare la produsele ecologice conservate sau prelucrate și la transmiterea informațiilor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal