De îndată ce începeți să conduceți mașina pe drumurile naționale, trebuie să plătiți taxele auto relevante: fie doar taxele de drum, fie atât taxele de drum, cât și cele de înmatriculare. Fiecare țară din UE stabilește ce taxe trebuie să plătiți dacă folosiți periodic mașina pe teritoriul său.
În unele cazuri, cuantumul taxei de înmatriculare poate fi proporțional cu perioada în care folosiți mașina în noua țară. Este însă interzis să vi se perceapă o taxă mai mare decât cele plătite de locuitorii țării în cauză. În unele cazuri, atunci când vă mutați dintr-o țară în alta, ați putea avea dreptul la o scutire de la plata taxei de înmatriculare sau la o rambursare a taxei de înmatriculare. Contactați autoritățile naționale înainte de a vă muta în altă țară pentru a evita dubla impunere.
Excepții de la plata taxei de înmatriculare auto
În majoritatea țărilor UE, studenții, lucrătorii transfrontalieri și persoanele cu reședință secundară nu trebuie să plătească taxe de înmatriculare. Ei vor trebui, totuși, să plătească taxe de drum.
Studenți
Dacă vă mutați în altă țară din UE pentru studii sau pentru desfășurarea unei activități pe durată limitată și definită, de exemplu o activitate de voluntariat, puteți conduce mașina înmatriculată în țara de origine fără a trebui să o înmatriculați în noua țară. Ca student, trebuie să fiți înscris la o instituție de învățământ din țara respectivă și să puteți prezenta o dovadă validă a înscrierii. Dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, va trebui, totuși, să vă înmatriculați mașina în țara respectivă.
Cum se transmite boala West Nile?
Înainte de a pleca din țara de origine, verificați ce norme se aplică în țara în care doriți să studiați. S-ar putea să fie nevoie să îndepliniți anumite condiții sau formalități administrative pentru a nu avea probleme la un eventual control al poliției.
În Danemarca, Estonia, Germania și Suedia, studenții din afara acestor țări nu sunt scutiți de obligația de a-și înmatricula mașinile și de a plăti taxele aferente.
Lucrători transfrontalieri
Ca lucrător transfrontalier, s-ar putea să fiți în situația de a conduce o mașină de serviciu înmatriculată doar într-una din cele două țări.
Dacă folosiți o mașină de serviciu înmatriculată în țara în care lucrați, o puteți utiliza și în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o înmatriculați acolo. Verificați condițiile care se aplică utilizării mașinilor de serviciu în UE, deoarece normele pot varia considerabil.
Dacă vă folosiți mașina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în țara în care locuiți, nu în cea în care lucrați.
InfoCons vă oferă câteva sfaturi pentru perioada caniculei
Persoane cu reședință secundară
În general, nu trebuie să vă înmatriculați mașina și să plătiți taxe de înmatriculare în țara în care aveți o reședință secundară sau o casă de vacanță. Dacă vă lăsați mașina permanent în țara în care se află casa de vacanță s-ar putea, totuși, să trebuiască să plătiți o taxă de înmatriculare, chiar dacă ați plătit deja una în țara de origine.
Ca persoană care deține o reședință secundară, nu trebuie să plătiți taxe de înmatriculare a mașinii dacă:
- locuiți în țara în care dețineți reședința secundară mai puțin de 6 luni pe an
- aveți reședința normală în altă țară din UE și puteți dovedi acest lucru
- folosiți mașina doar în scopuri personale
- nu vindeți, închiriați sau împrumutați mașina rezidenților.
Sursa: Europa.eu
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!