Persoanele obsedate de sanatate sunt dependente de un stil de viata. Superalimentele au o reputatie potrivit careia acestea sunt pline de virturi pentru sanatate. Astfel, fructele de goji si semintele de chia contribuie la incetinirea procesului de imbatranire, la stimularea conditiei fizice si la combaterea depresiei.
Broccoli, curcuma, usturoiul si nucile permit prevenirea cancerului. Desi aceste afirmatii sunt pline de optimism, ele nu sunt confirmate de nicio cercetare stiintifica. In plus, un raport al Serviciului National de Sanatate Britanic neaga existenta acestor superalimente.
Cu toate acestea, impreuna cu un regim alimentar variat, aceste alimente ne pot ajuta sa ne mentinem o stare de sanatate optima.
ABSENTA DOVEZILOR
Cercetarile care demonstrau existenta asa-ziselor superalimente se bazau pe substantele si extractele ale caror concentratii sunt mai mult crescute decat cele prezente in alimente. De exemplu, usturoiul contine o substanta care poate contribui la reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale, dar trebuiau consumate 28 de catei de usturoi pentru a obtine cantitatea dorita. Produsele calificate drept superalimente sunt adesea bogate in antioxidanti, precum: betacarotenul, vitamina A, C si E si selenium. Aceste substante nu protejeaza efectiv contra radicalilor liberi nocivi, dar trebuie precizat un lucru, mai ales in ceea ce priveste suplimentele alimentare: in urma unor studii, dozele crescute de antioxianti, precum cele care se pot regasi in asemenea suplimente, pot avea un efect contrar si nefast asupra sanatatii.
DEMITIZAREA MITULUI
Serviciul National de Sanatate Britanic a publicat in anul 2011 un raport conform caruia nu exista nicio dovada a existentei superalimentelor sau a produselor alimentare supersanatoase.
Pentru a face acest lucru, organizatia a ales 10 dintre cele mai raspandite superalimente si a demontat miturile cu privire la acestea unul cate unul. In rezumat, articolele despre alimente sunt adesea lipsite de seriozitate. Spre exemplu, mass-media vorbeste uneori de efectele asupra sanatatii umane atunci cand cercetarile au fost efectuate pe animale sau in laborator.
CE ESTE DE CREZUT, ASADAR
Toate cele mentionate anterior nu doresc sa evidentieze faptul ca alimentatia nu influenteaza sanatate. Dar concentrandu-ne pe un singur aliment, obtinem efectul invers. Nu exista nici un fruct sau leguma ideale pentru sanatate: esentialul este acela de a varia alimentatia. Nicio substanta nu estte capabila sa faca miracole si sa anihileze efectele obiceiurilor nesanatoase.
Decat sa discutam despre superalimente, ar fi mai bine sa discutam despre super-regimuri: obiceiurile alimentaer sanatoase si echilibrate care pun accentul pe diversitate, pe fructe si legume si produse complete.
Sursa: Test Sante – Edition Decembre 2013 – Janvier 2014, pag. 38 – Les superaliments – Sont-ils indispensables a une bonne sante
InfoCons – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.