Aditivul E951, aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantități egale din cele două substanțe.
Aspartamul a fost descoperit accidental în anul 1965 în timpul unor sinteze farmaceutice.
Conform noilor Cercetări ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, îndulcitorii fără zahăr nu sunt factori dietetici esențiali și nu au valoare nutritivă. Consumatorii ar trebui să reducă cu totul consumarea produselor cu indulcitori fara zahar, pentru a-și îmbunătăți sănătatea.
Indulcitorii fără zahăr printre care și aspartamul, nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Rezultatele obtinute ca urmare a cercetarilor realizate,mentioneaza, de asemenea, că pot exista efecte nedorite potențiale de la utilizarea pe termen lung a acestor indulcitori, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.
Este folosit peste tot în lume ca substitut al zahărului în băuturi, cereale, gumă de mestecat fără zahăr, sucuri dietetice și tablete de îndulcitor.
Citește mai multe despre aspartam (E951) accesând link-ul : Știați că aspartamul (E951) se regăsește și în : berea cu fruct, pastilele de supt și plicurile de răceală?