Prețurile la muzee , biblioteci și grădini zoologice au crescut cu 4% în 2022

În 2022, prețurile muzeelor, bibliotecilor și grădinilor zoologice din UE au crescut cu +4% față de 2021, față de +3% în 2021 față de 2020, măsurate prin indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC).

În timpul anului pandemic 2020, IAPC pentru aceste bunuri și servicii culturale s-a situat la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, de +2% față de anul precedent. Înainte de aceasta, rata anuală de variație a fost stabilă la aproximativ +3%.

Citește și : Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse

Între timp, rata anuală de variație pentru toate elementele din cadrul IAPC a fluctuat între +1% și +3% între 2018 și 2021, înainte de a se accelera la +9% în 2022. Indicele prețurilor pentru muzee, biblioteci și grădini zoologice a crescut în UE într-un ritm mult mai lent decât inflația generală.

În 2022, dintre țările UE, cele mai mari creșteri ale prețurilor pentru muzee, biblioteci și grădini zoologice au fost înregistrate în Polonia (+18% față de 2021), Irlanda (+15%) și Lituania (+14%).

La polul opus, Malta a fost singura țară din UE care a înregistrat o scădere a prețurilor la muzee, biblioteci și grădini zoologice (-3% față de 2021). Între timp, Luxemburg și Cipru nu au înregistrat nicio schimbare, în timp ce Țările de Jos, Grecia și Portugalia au înregistrat o mică creștere (fiecare +1%).

Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Acest articol este publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor (18 mai), care are loc anual și este coordonată de Consiliul Internațional al Muzeelor.

Sursa: Eurostat

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatoruluin Muzeee Biblioteci preturi