Președintele InfoCons , Sorin Mierlea, participă astăzi , 14 Mai 2024 , începând cu ora 09:30 , în calitate de speaker la conferința cu tema „Cum reducem fenomenul contrafacerilor?” .
Evenimentul se află la cea de-a patra ediție și este organizată de AIPROM (Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România), Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv și se va desfășura al Palatul Camerei de Comerț și Industrie București .
Potrivit Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO), produsele cele mai expuse contrafacerii sunt: Haine, accesorii și bunuri de lux; Dispozitive electrice și electronice, telefoane mobile și componente; Mâncăruri și băuturi; Parfumerie și produse cosmetice; Pesticide; Produse farmaceutice; Produse pirotehnice; Produse de tutungerie; Jucării; Alte mărfuri; Ambalaje.
Achiziționarea produselor contrafăcute poate avea mai multe efecte negative, printre care se numără:
- Calitate scăzută: Produsele contrafăcute sunt adesea de calitate inferioară în comparație cu produsele autentice. Ele sunt fabricate folosind materiale mai ieftine, care nu sunt la fel de rezistente ca cele originale și sunt mai predispuse la rupere sau defecte.
- Riscuri pentru sănătate și siguranță: Produsele contrafăcute, în special cosmeticele, medicamentele și electronicele, pot prezenta riscuri semnificative pentru sănătate și siguranță. Aceste produse pot conține substanțe nocive, ingrediente incorecte sau măsuri de siguranță inadecvate, ceea ce poate duce la efecte adverse, reacții alergice sau chiar leziuni grave.
- Consecințe economice: Comerțul cu produse contrafăcute subminează afacerile legitime și cauzează pierderi economice semnificative. Acesta privează companiile de venituri și profituri, împiedică inovația și investițiile și duce la pierderea locurilor de muncă în industriile afectate.
- Încurajarea activităților ilegale: Achiziționarea de produse contrafăcute susține activități ilegale și rețele de crimă organizată implicate în producția și distribuția acestora. Comerțul cu produse contrafăcute implică adesea contrabandă, spălare de bani și alte practici ilicite.
- Daune aduse reputației mărcilor: Produsele contrafăcute pot afecta reputația mărcilor autentice. Consumatorii pot asocia contrafacerile de calitate scăzută cu brandul legitim, ceea ce duce la pierderea încrederii, scăderea loialității clienților și posibile daune imaginii și valorii mărcii.
- Încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală: Produsele contrafăcute încalcă drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv mărci înregistrate, brevete și drepturi de autor. Aceasta subminează stimulentele pentru inovare și creativitate, descurajează investițiile în cercetare și dezvoltare și împiedică creșterea economică în industriile care se bazează pe protecția proprietății intelectuale.
Teme de discuție:
- Rolul autorităților în asigurarea respectării drepturilor de proprietate industrială
- Este nevoie de modificări ale legislației, pentru a descuraja acest fenomen?
- Care sunt industriile cele mai afectate de flagelul contrafacerii?
- Studii de caz – companii care își protejează eficient mărcile
- Jurisprudență în domeniul contrafacerilor
- Activități de creștere a gradului de conștientizare cu privire la valoarea proprietății intelectuale și prejudiciile cauzate de contrafacere și piraterie
- Cooperare între industriile afectate de comerțul ilegal – crearea de conexiuni.
Alături de domnul Sorin Mierlea vor mai lua cuvântul și :
- Terente Ciui, Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
- Reprezentant Autoritatea Vamală Română
- Carmen Botez, Director Executiv, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM
- Ionuț Dumitru, Coordonator de Proiect, Combaterea Contrafacerii AIPROM – Cazuri concrete de comerț ilegal online
- Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte, Grupul de experți pe probleme de contrafacere al CropLife Europe – Cazuri instrumentate de Poliția de Frontieră și IGPR
- Comisar șef de poliție Marian Moise, Serviciul de Investigare a Infracțiunilor la Regimul Drepturilor de Proprietate Intelectuală, Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Inspectoratul General al Poliției Române
- Florina Firaru, Managing Associate, NNDKP și membru în comisia juridică, Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România
- Daniel Mărăcineanu, Director General, Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV)
- Codruta Crețu, fost procuror, expert în combaterea infracțiunilor economico-financiare
- Corina Munteanu, Președinte, PADIR – Patronatul Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din Romania