InfoCons te informează : Peste 3.400 de controale în anul 2022 desfășurate de ANCOM

În anul 2022, ANCOM a desfășurat 3.451 de controale pentru a asigura aplicarea și respectarea prevederilor legislației și reglementărilor impuse de Autoritate în vederea promovării concurenței pe piețele de comunicații electronice și de servicii poștale și pentru protejarea drepturilor și intereselor utilizatorilor .

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

„În urma controalelor efectuate anul trecut, neregulile descoperite au fost sancționate cu amenzi în cuantum de peste 2,8 milioane de lei . Deși cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piața de comunicații electronice, se poate observa o ușoară creștere a sancțiunilor aplicate pe piața echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM .

Ca urmare a celor 3.451 de controale , ANCOM a transmis 195 de notificări și a aplicat 636 de avertismente şi 347 de amenzi contravenționale , în valoare totală de 2.809.400 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat .

Citeste si : Reducerea amprentei de carbon – sfaturi și sugestii

Piața comunicațiilor electronice

În anul 2022, ANCOM a efectuat 1.988 de acțiuni de control pe piaţa de comunicaţii electronice , contravenienții primind 195 de notificări , 287 de avertismente și 122 de amenzi contravenționale, în valoare de 2.004.200 de lei .

72 de amenzi contravenționale în cuantum total de 1.336.500 de lei au fost aplicate de Autoritate furnizorilor de servicii de telefonie pentru încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali , desfășurarea procesului de portare sau încălcarea altor obligații .

Citeste si : Alertă InfoCons : Pastile de supt cu până la 6 E-uri !

5 amenzi contravenționale în cuantum total de 195.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet , cea mai mare dintre ele, de 40.000 de lei, fiind aplicată pentru furnizarea fără a avea un contract încheiat valabil cu abonații .

6 amenzi contravenționale în valoare totală de 40.000 de lei au fost aplicate și furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice .

Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 32 de amenzi contravenționale în valoare totală de 400.500 de lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în regimul de autorizare generală, în timp ce operatorii de radiocomunicații au fost sancționați cu 7 amenzi în cuantum de 32.200 de lei pentru utilizarea unor frecvențe fără a deține licență sau nerespectarea parametrilor tehnici și operaționali ai stațiilor radio.

Citește și : Alerte InfoCons în perioada 01- 06.12 conform sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene !

Piața echipamentelor radio și compatibilitate electromagnetică

Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 980 de controale, în urma cărora au fost aplicate 288 de avertismente și 178 de amenzi contravenționale în valoare totală de 597.000 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 20.000 de lei pentru aplicarea unui marcaj CE necorespunzător.

În ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă, în valoare de 10.000 de lei, a sancționat introducerea pe piață a unor aparate ce nu aveau inscripționate adresa producătorului.

Citește și : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Piața serviciilor poştale

Pe piața serviciilor poștale, ANCOM a efectuat în anul 2022 un număr de 483 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 61 de avertismente și 47 de amenzi contravenționale, în cuantum de 208.200 de lei, cea mai frecventă constatare fiind nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor, 6 au vizat verificarea Companiei Naționale Poșta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestora fiind aplicate 4 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poștale, nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari, nerespectarea conținutului confirmărilor de primire sau avizelor poștale și neinscripționarea/marcarea trimiterilor poștale.

Peste 3.400 de controale în anul 2022 desfășurate de ANCOM InfoCons Protecția Consumatorilor