Costurile orare ale forței de muncă în statele UE conform Eurostat

Cel mai scăzut nivel în Bulgaria, cel mai ridicat în Luxemburg

Costurile medii orare ale forței de muncă maschează decalaje semnificative între țările UE, cele mai scăzute costuri orare ale forței de muncă fiind înregistrate în Bulgaria (8,2 euro) și România (9,5 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (50,7 euro), Danemarca (46,8 euro) și Belgia (43,5 euro).

Costurile orare ale forței de muncă în industrie au fost de 30,7 euro în UE și de 36,6 euro în zona euro. În construcții, acestea au fost de 27,3 euro și, respectiv, 30,8 euro. În sectorul serviciilor, costurile orare ale forței de muncă au fost de 30,2 euro în UE și de 33,3 euro în zona euro. În economia preponderent nebancară (cu excepția administrației publice), acestea au fost de 31,3 EUR și, respectiv, 34,8 EUR.

Cele două componente principale ale costurilor forței de muncă sunt salariile și sporurile și costurile nesalariale (de exemplu, contribuțiile sociale ale angajatorilor). Ponderea costurilor nesalariale în totalul costurilor forței de muncă pentru întreaga economie a fost de 24,8% în UE și de 25,5% în zona euro. Cele mai mici ponderi ale costurilor nesalariale au fost înregistrate în Lituania (5,4%) și România (5,3%), iar cele mai mari în Franța (32,0%), Suedia (31,9%) și Italia (27,8%).

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Costurile orare ale forței de muncă au crescut cel mai mult în Bulgaria

În 2022, comparativ cu 2021, costurile orare cu forța de muncă la nivelul întregii economii, exprimate în euro, au crescut cu 5,0% în UE și cu 4,7% în zona euro.

În cadrul zonei euro, costurile orare ale forței de muncă au crescut în toate statele membre. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Lituania (+13,3%), Irlanda (+9,3%) și Estonia (+9,1%).

În ceea ce privește statele UE din afara zonei euro, costurile orare cu forța de muncă exprimate în moneda națională au crescut în 2022 în toate țările, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Bulgaria (+15,3%), Ungaria (+13,9%), România (+12,2%) și Polonia (+11,7%). Ele au crescut cel mai puțin în Danemarca (+2,3%)

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

InfoCons Protectia Consumatorului Protectia Consumatorilor Control Autoritate