Atunci când acțiunile nu se bazează pe realitățile din teren, știință și părerile experțiilor, lucrurile alunecă în extreme, din păcate consecințele întotdeauna sunt periculoase și costisitoare. Lecțiile din ultima perioadă ar trebui să ne schimbe abordarea și să dăm mai puțină atenției ”bla bla giștilor” și mai mult profesioniștiilor.
În vara anului 2024 a fost adoptat Regulamentul (UE) 2024/1787 al Parlamentului European și al Consiliului, privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic, prin care se impun obligații firmelor care aduc gaze în UE. Aceste obligații sunt similare cu cele pentru producătorii de gaze din UE. Astfel, importatorii sunt obligați ca până la 5 mai 2030 și, ulterior, până la data de 31 mai a fiecărui an, să furnizeze informații privind emisiile de metan din timpul producerii gazelor naturale, să realizeze determinări ale emisiilor, verificări de terță parte independentă dacă emisiile sale sunt raportate exact, să limitezele folosirea faclelor în activitatea de exploatare a gazelor și țițeiului etc.
Cu alte cuvinte producătorii de GNL din SUA, trebuie să-și implementeze normele europene, pentru a mai putea exporta din gaze în Europa conform acesturi Regulament.
Având în vedere că SUA a devenit cel mai mare exportator de gaze pentru UE, dependența de gazele americane fiind de 48% în anul 2024 și posibil să depășească 50% în anul 2025, riscă să nu mai poată exporta gazele în UE ceea ce ar echivala cu o criză energetică mult peste criza din anul 2022, cu o excaladare a prețurilor care ar depăși nivelul maxim din august 2022, cu implicații majore a relațiilor UE-SUA, mai ales în contextul măsurilor anunțate de Donald Trump, dar și pe fondul situației financiare prin care trece industria de GNL din SUA.
Asociația Energia Inteligentă atrăgea atenția în urmă cu 4 ani asupra intenției UE de a limita accesul gazelor în Europa doar dacă se îndeplinesc condiții de monitorizare a emisiilor de metan https://asociatiaenergiainteligenta.ro/gazul-natural-va-fi-acceptat-ca-sursa-de-tranzitie-doar-in-tarile-in-care-se-vor-reduce-emisiile-de-metan/?lang=ro .
Mai multe informații AICI .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro