Comisia Europeană a adoptat, în 3 decembrie 2021, un Regulament prin care se stabilesc, pentru prima dată, nivelurile maxime de opiu în semințele de mac destinate consumatorului final și în produsele de panificație care conțin semințe de mac și/sau produse derivate din acestea.
Consultă regulamentul AICI!
Decizia s-a bazat pe opinia științifică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care stabilește o doză acută de referință (DAR) pentru alcaloizii de opiu (morfină și codeină) de 10 µg morfină/kg greutate corporală.
EFSA justifică necesitatea stabilirii unor niveluri maxime pentru aceste tipuri de alcaloizi prin faptul că, atunci când se consumă porții mari sau mai multe alimente care conțin semințe de mac neprelucrate, este posibil ca DAR să fie depășită.
Bunele practici pentru prevenirea și reducerea conținutului de alcaloizi de opiu, stabilite în Recomandarea Comisiei Europene ramân în vigoare, însă operatorii economici implicați în industria de profil vor trebuie să aplice și noile cerințe legislative privind nivelurile maxime admise din semințele de mac.
Regulamentul Comisiei Europene se aplică de la 1 iulie 2022, dar produsele alimentare introduse pe piață înainte de aplicarea prezentului regulament pot fi comercializate până la data durabilității lor minimale sau până la data limită de consum, astfel încât operatorii economici să aibă timpul necesar pentru implementarea noilor prevederi legislative.
Pentru produsele alimentare, nivelurile maxime (mg/km) sunt:
- 20 – Semințe de mac întregi sau măcinate, introduse pe piață pentru consumatorul final.
- 1,5 – Produse de panificație care conțin semințe de mac și/sau produse derivate din acestea.