3,5 milioane de persoane au părăsit recent un loc de muncă în 2022 în UE conform Eurostat

În al treilea trimestru al anului 2022, în UE existau 3,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani care au părăsit recent un loc de muncă . În comparație cu ocuparea forței de muncă din aceeași grupă de vârstă , persoanele care au părăsit recent un loc de muncă ar reprezenta 2,4 % . Persoanele care au părăsit recent un loc de muncă sunt persoanele care și-au părăsit locul de muncă în ultimele 3 luni și nu mai au un loc de muncă, aici accentul fiind pus pe persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani .

Citește și : Atenționare InfoCons! Cât și cum se cheltuie banul public pentru iluminatul festiv?! Studiu Comparativ 2017-2022

În al treilea trimestru al anului 2022 , mai mult de două treimi dintre persoanele care au părăsit recent un loc de muncă (68,9%) și-au părăsit locul de muncă din motive legate de piața forței de muncă , ceea ce înseamnă sfârșitul unui contract pe perioadă determinată , o concediere sau o închidere a unei întreprinderi din motive economice . Această pondere a fost cu 3,2 puncte procentuale (pp) mai mică față de trimestrul al treilea din 2021 . Importanța motivului legat de piața forței de muncă a fost și mai mare în rândul celor cu un nivel scăzut de educație (74,6%) , urmați de cei cu un nivel de educație ridicat și mediu (67,8% și, respectiv, 66,2%) .

Mai exact, motivul predominant pentru a-și părăsi locul de muncă a fost sfârșitul unui contract pe perioadă determinată . În total, în trimestrul al treilea din 2022 , 53,1% din totalul persoanelor care au părăsit locul de muncă (1,8 milioane de persoane) au părăsit locul de muncă din cauză că li s-a încheiat contractul , ceea ce indică o scădere de 3,9 puncte procentuale (pp) în comparație cu același trimestru din 2021 (57,0%; 2,0 milioane de persoane) .

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

Pe niveluri de educație , sfârșitul unui loc de muncă pe perioadă determinată a avut cea mai mare pondere în rândul persoanelor care au părăsit un loc de muncă cu un nivel de educație scăzut (57,1%), urmate de cele cu un nivel de educație ridicat (56,3%) și de cele cu un nivel mediu (47,5%) .

Al doilea cel mai frecvent motiv de părăsire a unui loc de muncă a fost concedierea sau închiderea unei întreprinderi din motive economice, care a vizat 545 de mii de persoane (15,8% din totalul persoanelor care au părăsit recent un loc de muncă, față de 15,1% în trimestrul III 2021). Părăsirea locului de muncă din alte motive sau din motive neprecizate s-a clasat pe locul al treilea, afectând 478 de mii de persoane (13,9%), urmată de educație sau alte motive personale (311 mii de persoane; 9,0%) și motive familiale, boală sau pensionare (283 de mii de persoane; 8,2%).

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

Creșterea numărului de persoane care își părăsesc locul de muncă din motive de educație sau motive personale

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2021, s-a înregistrat o creștere cu +1,9 pp a ponderii persoanelor care și-au părăsit locul de muncă din motive de educație sau din motive personale (de exemplu, îngrijirea prietenilor sau a altor rude, dorința de a avea mai mult timp liber, lipsa nevoii de muncă, călătorii, schimbarea locului de reședință etc.), de la 246 mii de persoane la 311 mii în trimestrul al treilea din 2022. Această creștere a fost mai pronunțată în rândul celor cu un nivel scăzut de educație (+2,6 pp la 5,9%) și al celor cu un nivel ridicat de educație (+2,5 pp la 10,8%).

Motive de părăsire a locului de muncă la nivel național pentru persoanele care au părăsit recent un loc de muncă

În trimestrul al treilea din 2022, dintre membrii UE, cele mai mari ponderi de persoane care și-au părăsit locul de muncă din motive legate de piața muncii au fost înregistrate în Italia (89,9%), urmată de Ungaria (88,6%), Grecia (87,6%), Spania (81,6%) și Croația (70,6%).

Citește și: România cheltuie cel mai mult pentru alimente și băuturi nealcoolice dintre toate statele membre UE

Sursa: Eurostat

InfoCons Protectia Consumatorului Protectia Consumatorilor loc de munca drepturi control