Fie că vorbim despre alune sau arahide, ambele sunt bogate din punct de vedere nutrițional și aduc numeroase beneficii organismului.
Alunul este un arbust din familia betulaceelor, care se găsește și la noi în țară. Denumirea lui științifică este Corylus avellana. Fructele acestui arbust, numite alune de pădure, sunt acoperite de o coajă tare, iar în centru se găsește un miez care are un conținut bogat de vitamine și minerale.
Alunele de pădure sunt fructe comestibile bogate în nutrienți, cum ar fi proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Acestea pot fi consumate crude (așa sunt cel mai sănătoase), dar și coapte (rumenite, nu prăjite în ulei) sau puse în deserturi.
Aceste leguminoase crocante pot avea o cantitate considerabilă de calorii și grăsimi, dar există și câteva beneficii mari pentru sănătate
Indiferent dacă sunt zdrobite în unt , mâncate imediat din coajă sau presărate peste o salată, alunele sunt o gustare populară. Potrivit unui sondaj recent efectuat de firma de cercetare de piață Mintel pe 2.000 de adulți, 64% au spus că au mâncat alune în ultimele trei luni. Este mai mult decât cei care au spus că au mâncat migdale, caju, fistic sau amestecuri de trasee.
Alunele de pădure sunt foarte nutritive și au o valoare energetică mare. Sunt o sursă bună de proteine, care ajută la construirea și repararea țesuturilor din corpul uman, conțin grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași mononesaturați și polinesaturați, care ajută la menținerea sănătății inimii și la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și la controlul nivelului de zahăr din sânge. Când mănânci alune de pădure, primești și minerale precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu și fier, dar și vitamine.
Nu numai alunele au valoare terapeutică, ci și frunzele acestui arbust. Coaja și ramurile arbuștilor mai tineri pot fi folosite și acestea în scop terapeutic. De asemenea, în diverse terapii, sunt valoroși și mâțișorii de alun.
Frunzele de alun conțin compuși naturali cu proprietăți antiinflamatorii, ceea ce le face utile în tratarea inflamațiilor și a durerilor de diferite tipuri, cum ar fi durerile de cap și cele musculare. Acestea au și proprietăți astringente și antiseptice, care ajută la curățarea pielii și la reducerea inflamațiilor și a iritațiilor; pot fi utilizate sub formă de ceai sau infuzie pentru a clăti fața sau pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau acneea.
Scoarța de alun conține compuși bioactivi, cum ar fi acizii fenolici și flavonoidele, care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Ce beneficii au alunele de pădure?
Când consumi alune de pădure poți avea parte de o serie de beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:
- Au grijă de sănătatea inimii
Nucile de tot felul sunt un aliat cunoscut în lupta contra bolilor de inimă, iar alunele de pădure nu fac excepție de la această regulă. În compoziția lor intră o serie de vitamine și de minerale care contribuie la sănătatea cardiovasculară. Pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de fibre, alunele conțin o cantitate mare de acizi grași mononesaturați, care ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) și la creșterea colesterolului bun (HDL). Alunele de pădure conțin și o cantitate considerabilă de magneziu, care ajută la reglarea echilibrului de calciu și de potasiu și care este crucial pentru tensiunea arterială.
- Pot fi consumate și de diabetici
Diabeticii care au colesterolul mărit ar trebui să adauge alune de pădure și alte nuci în meniul lor de zi cu zi. Atunci când planifici o dietă pentru a ține diabetul sub control, este important să alegi grăsimi mononesaturate și le eviți pe cele trans și pe cele saturate. Alunele de pădure sunt o sursă excelentă de grăsimi bune, iar consumând porțiile recomandate de alune de pădure, poți înlocui grăsimile rele din alte alimente.
Majoritatea grăsimilor din arahide sunt grăsimi mono și polinesaturate sănătoase pentru inimă, care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL „rău”. Numeroase studii observaționale au descoperit că arahidele vin cu o serie de beneficii pentru inimă. Un studiu de la Harvard realizat pe mai mult de 210.000 de oameni, de exemplu, a constatat că cei care au mâncat două sau mai multe porții de alune pe săptămână au avut o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare în comparație cu cei care nu au consumat.
Mai multe studii au descoperit, de asemenea, că alunele pot fi bune și în dietele pentru slăbit. Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție, de exemplu, a constatat că persoanele care au mâncat cele mai multe nuci — inclusiv alune — au luat mai puțină greutate și au avut un risc cu 5% mai mic de a deveni supraponderali sau obezi în perioada de studiu de cinci ani, comparativ cu cei care nu le-au mâncat.
Alunele au aproximativ aceeași cantitate de calorii ca migdalele, caju și nucile, dar câștigă când vine vorba de proteine (cu 7 grame pe uncie, au aproape de două ori mai mult decât nucile, de exemplu) și sunt pe locul doi după migdale. în ceea ce privește fibrele (2,4 grame față de 3 grame pe uncie).
- Încetinesc îmbătrânirea
Alunele de pădure au multe vitamine și minerale care sunt, de fapt, antioxidanți puternici. Acești antioxidanți combat acțiunea radicalilor liberi din corp și ajută la prevenirea unor boli grave. Alunele de pădure sunt și o sursă excelentă de vitamina E, care ajută organismul să lupte contra îmbătrânirii și a bolilor, reducând inflamația.
- Stimulează creierul
Alunele de pădure ar trebui să fie considerate un aliat care stimulează funcția creierului. Acestea sunt bogate în elemente care îmbunătățesc funcția cerebrală și pe cea cognitivă și ajută la prevenirea bolilor degenerative ale creierului, la vârsta a treia.
Pentru că au mari concentrații de vitamina E, mangan, tiamină, acid folic și acizi grași, un meniu îmbogățit cu alune de pădure te poate ajuta să îți menții mintea „ascuțită” și îți ajuta creierul să funcționeze la capacitate maximă. Nivelurile ridicate de vitamina E coincid cu un declin cognitiv mai slab pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și, de asemenea, joacă un rol major în prevenirea și tratarea unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.
www.consumerreports.org