Speranța de viață în România este cu 7,2 ani mai mică decât media UE ! InfoCons pentru Sănătate !

Crește calitatea vieții de Ziua Mondială a Sănătății 2025 cu Aplicația InfoCons – Protecția Sănătății Consumatorului !

Pe 7 aprilie, anual, celebrăm Ziua Mondială a Sănătății, o ocazie importantă de a pune accent pe accesul universal la servicii de sănătate și de a educa populația cu privire la drepturile lor în domeniul sănătății. În acest an, tema „Începuturi sănătoase, viitoruri pline de speranță” („Healthy beginnings, hopeful futures”) subliniază importanța sănătății mamelor și a nou-născuților ca temelie pentru familii și comunități sănătoase și creșterea calității vieții prin accesul nemijlocit la produse și servicii corecte, sănătoase, nepericuloase si prin decizii pe care le putem lua singuri, indiferent de locul unde suntem sau de unde cumpărăm.

Această temă subliniază necesitatea reducerii mortalității materne și infantile prevenibile și încurajează guvernele și sistemele de sănătate să prioritizeze sănătatea femeilor pe termen lung, întrucât un început sănătos este cheia unui viitor plin de speranță. Una din cheile importante în creșterea calității vieții este alegerea în cunoștință de cauză de produse nepericuloase – Unica Aplicație de Protecția Sănătății și de Creștere a Calității Vieții pentru Protecția Consumatorilor este Aplicația Gratuită InfoCons .

Citește și : Sfanta Elena 2025 – InfoCons protectia consumatorului te informeaza

 

Totodată, raportul Organizației Mondiale a Sănătății din 2024 scoate în evidență situații alarmante la nivel global, iar România nu face excepție. Datele recente arată următoarele informații despre România :

  • Speranța de viață : În 2021, speranța de viață în România era cu 7,2 ani sub media europeană și cu 10,4 ani mai mică decât în Spania, țara cu cea mai ridicată valoare.
  • Decese prevenibile : România înregistrează 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media UE de 180/100.000.
  • Decese tratabile : Țara raportează 235 de decese tratabile la 100.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mult decât media europeană de 92/100.000.
  • Acces la servicii medicale : 4,9% din populația din România are nevoi medicale nesatisfăcute, față de media UE de 2,2%.
  • Achiziția de produse periculoase și neconforme din sisteme de trasabilitate incerte.

Citește și : InfoCons Protectia Consumatorului te informează – Cum combat autoritățile conținutul ilegal online ? Susține și tu acțiunile anti-piraterie și drepturile de proprietate intelectuală !

 

Pe plan global, situația nu este mai puțin îngrijorătoare, datele arătând următoarele :

  • Obezitate : Aproximativ 33% dintre copiii de vârstă școlară primară din Regiunea Europeană sunt afectați de obezitate.
  • Sănătate mintală : Peste 5 milioane de copii se confruntă cu probleme de învățare, dezvoltare și activități zilnice, iar tulburările mintale afectează în special fetele și copiii din medii mai puțin favorizate.
  • Dependență digitală : Mai mult de 1 din 10 adolescenți se confruntă cu utilizarea problematică a rețelelor sociale.
  • Perturbarea educației : Pandemia de COVID-19 a afectat negativ performanțele școlare ale 27% dintre adolescenți, cu procente ce ajung chiar la 40% în anumite țări;
  • Achiziția de produse periculoase și neconforme din sisteme de trasabilitate incerte.

Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, InfoCons pune la dispoziția tuturor consumatorilor Aplicația Europeană InfoCons . Aceasta este un mijloc simplu, gratuit și eficient pentru fiecare cetățean, indiferent de vârstă, etnie, sex sau religie. Aplicația utilizează tehnologii avansate de cybersecurity, blockchain și promovează direct proprietatea intelectuală în slujba sănătății.

Citește și : Fii Un Exemplu Protectia Mediului – Cum au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră în ultimul deceniu – InfoCons Protectia Consumatorului

 

Cu ajutorul Aplicației InfoCons , consumatorii pot alege ei pentru ei ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor. Astfel, oricine poate accesa informații esențiale, în oricare dintre cele 33 limbi în care aplicația este disponibilă, precum:

– Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii;

– Personalizarea aplicației pentru cei cu anumite probleme de sănătate și nevoi dietetice speciale prin stabilirea cantității de sare, zahăr, alergeni, aditivi numerici și de tipuri;

– Calculator în care se poate insera cantitatea de produsconsumată pentru a afla instant: cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergare și bicicletă);

– Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal, rețete.

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea  Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal