Sistemele naționale de securitate socială sunt foarte diferite. Fiecare țară din UE are libertatea de a-și organiza propriul sistem în mod independent.
Există totuși o serie de norme europene prin care se stabilește sistemul de securitate socială în care ar trebui să fiți asigurat atunci când sunt implicate cel puțin două țări diferite (de exemplu, atunci când locuiți într-o țară din UE și lucrați în alta).
Modul în care sunt organizate sistemele medicale și de asigurări sociale este foarte diferit de la o țară la alta.
Fiecare țară din UE are propriile legi care stabilesc:
- beneficiile la care aveți dreptul, cuantumul și durata lor
- perioadele de lucru necesare pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj, regulile de calculare a indemnizației și durata maximă a șomajului.
Normele UE determină doar sistemul de securitate socială de care aparțineți atunci când sunt implicate două sau mai multe țări.
Ca regulă generală, nu puteţi face, simultan, obiectul mai multor legislaţii naţionale privind securitatea socială. De aceea, veți fi asigurat într-o singură țară și veți plăti contribuțiile sociale în țara respectivă, urmând să fiți tratat la fel ca și cetățenii acesteia.
Atenție! Prestațiile sociale din țara gazdă pot fi foarte diferite de cele cu care sunteți obișnuit în țara de origine. Neînțelegerile ar putea avea consecințe grave — verificați așadar din timp ce drepturi aveți în țara gazdă.
Sursă: Europa.eu