SINGURANȚA CETĂȚEANULUI CONSUMATOR! Vrei să știi ce mănânci? Vrei să șii ce conține real mâncarea comandată online sau la restaurante? Susține Ordinul 201/2022 de informare transparentă pentru cetățeni!

SINGURANȚA CETĂȚEANULUI CONSUMATOR! Vrei să știi ce mănânci? Vrei să șii ce conține real mâncarea comandată online sau la restaurante? Susține Ordinul 201/2022 de informare transparentă pentru cetățeni! InfoCons Protectia Consumatorilor

Dupa aproape 33 de ani de la Revolutie, Romania face un pas important in informarea transparenta si detaliata a cetatenului consumator cu privire la produsele alimentare pe care le comanda online sau la restaurant.

Conform Ordinului 201/2022 emis de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor privind furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă, au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă de  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu de către consumatori. Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă.

Prin implementarea acestui  Ordin,  Romania  are sanse sa nu mai fie fruntasa in statisticile europene cu privire la calitatea vietii mediocre si are sansa de a avea produse si servicii care sa ne aduca imunitate, sanatate si o calitate a vietii mai buna.

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum:

-Valoarea energetică;

-Cantitățile de grăsimi

-Acizi grași saturați;

-Zaharuri;

-Sare;

 

Pentru a veni în sprijinul consmatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, sterse sau greu de citit. Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Problemele de greutate și obezitatea cresc într-un ritm rapid în majoritatea statelor membre ale UE, estimânduse ca peste  51,6% din populația UE (cu varsta de  peste 18 ani) era in exces inca din anul 2014, conform studiilor realizate de catre Uniunea Europeana.

De asemenea Organizatia Mondiala a Sanatatii  recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Mai mult decât atât, conform raportul Comisiei Europene referitor la starea sănătății din România, se arată că 25% din factorii de risc care cauzează decesul sunt atribuiți dietelor nesănătoase ce au în compoziție cantități mari de sare și zahăr.

Conform Raportului Global de Nutriție, România nu a înregistrat niciun progres în ceea ce privește atingerea obiectivului privind obezitatea, cu un procent estimat de 23,7% dintre femeile adulte (cu vârsta de 18 ani și peste) și 26,3% dintre bărbații adulți care trăiesc cu obezitate. În același timp, atunci când ne referim la populația cu vârsta de peste 18 ani, se înregistrează o pondere de 34,3% din bărbați, respectiv 24,5% din femei care se confruntă cu probleme legate de presiunea arteriale.

De asemenea, conformu raportului amintit mai sus, respectiv a studiului denumit „Mortalitatea care poate fi atribuită compoziției dietetice și greutății” se demonstrează că mortalitatea se află în relație directă și cu  toate decesele asociate compoziției alimentare precum:

-dietele sărace în fructe, legume, cereale integrale;

-dietele bogate în: carne procesată, carne roșie, sare, zahăr, băuturi zaharoase.

Compoziția alimentară poate conduce la apariția bolilor precum: bolile cardiace, cancer, diabet, infarct sau probleme respiratorii.

Sorin Mierlea InfoCons Protectia Consumatorilor„Haideți să luăm atitudine adoptând o9atitudine! Depinde de noi să luăm atitudine și să fim uniți, să fim informați, să fim atenți, să fim cu o9atitudine! Deși în urma pandemiei comenzile online au crescut, totuși nivelul de informare a scăzut! Sănătatea este în mâinile noastre și decizia ne aparține! Trebuie să luăm aceste decizii  atât pentru noi, copii noștri, părinții noștri cât și pentru toți cei din jurul nostru! Doar uniți putem trece mai ușor peste această perioadă dificilă din toate punctele de vedere!”

Sorin Mierlea- Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal