Artificiile alcătuiesc un spectacol superb de lumini, frumos, dar și periculos dacă nu este manipulat cu atenție și conform indicațiilor de utilizare.
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, au început să apară, prin pieţe şi complexe en-gros, comercianţii ilegali de pocnitori, petarde, artificii, rachete şi altele asemenea. Ca de fiecare dată, perioada de vârf a vânzărilor se va înregistra în preajma Anului Nou.
Având în vedere ingredientele lor, are sens că artificiile nu sunt atât de grozave pentru mediu. Un foc de artificii eliberează în atmosferă metale grele, dioxine, perclorate și alți poluanți ai aerului, iar acești poluanți au efecte grave asupra sănătății în doze mari. Nitratul de bariu poate provoca probleme pulmonare, în timp ce percloratul oxidant de potasiu a fost legat de probleme tiroidiene și defecte de naștere.
Artificiile nu sunt pentru oricine
La auzul acestora, câinii tremură, pisicile se ascund sub pat… Păsările devin atât de speriate încât se dezorientează și zboară în toate direcțiile, ajungând chiar să se și rănească. Chiar și unii oameni au temeri extreme de artificii sau fobie de zgomotul acestora.
Poliţiştii spun că cele mai periculoase sunt rachetele, deoarece nu au o direcţie bine determinată, petardele pot provoca răniri la mâini şi la faţă, iar în cazul bateriilor de artificii există riscul exploziei la sol.
Artificiile sunt împărţite în patru categorii:
1- Jerbele, artificiile de pom sau de tort, minipocnitorile şi vulcanii fac parte din categoria 1, ce conţin trei grame de material pirotehnic. Sunt de mici dimensiuni şi se pot cumpăra tot timpul anului.
2-4 Petardele, rachetele, bateriile de artificii sau candelele romane, ce au un conţinut mare de amestec pirotehnic
Cele din categoriile 2-4 pot fi folosite sau deţinute doar de către pirotehnicieni autorizaţi, fiind depozitate în spaţii special amenajate.
Indiferent de categorie, articolele pirotehnice nu pot fi vândute persoanelor sub 16 ani!
Acordați mare atenție când cumpărați artificii, ce tip sunt și ca vânzătorul să fie autorizat. Aplicați cu strictețe indicațiile de utilizare.
Oamenii legii sancționează comerțul ilicit cu acest tip de produse.
Pentru a afla mai multe despre pregatirile si recomandarile IGSU pentru sarbatori, cititi si articolul realizat de InfoCons, accesand linkul de mai jos
https://www.infocons.ro/ro/i-pregatirile-si-recomandarile-igsu-pentru-sarbatori-MjExNDAtMQ.html
Studiu realizat pentru Protectia Consumatorilor.
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!